spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

ZALAEGERSEG 16. i 17.05.2013.

Nemačka protivnik Srbiji na dva fronta na SP!
Nemačka, Estonija i Crna Gora se kvalifikovali za SP

                                                                                      Piše B. Vasić

Kuglanje

 

Nemačka protivnik Srbiji na dva fronta na SP!

 

ZALAEGERSEG, 17. maj (Info centar).- Žreb za popunu grupa na ekipnom kuglaškom seniorskom Šampionatu sveta u Zalaegersegu ličio je na veliku farsu: protivnik Srbiji u obe konkurncije biće Nemačka!

Kuglašice će u „B“ grupi igrati sa Nemačkom, Rumunijom i Estonijom i raspored mečeva je - 18. maj: Srbija – Estonija (8,00), 20. maj; Srbija – Nemačka (17,45) i 22. maj: Srbija – Rumunija (11,20).

Seniori Srbije će igrati u „D“ grupi sa reprezentacijama Nemačke, Rumunije i Italije po ovom rasporedu utakmica – 19. maj: Srbija – Nemačka (17,45), 21. maj: Srbija – Italija (11,20) i 23. maj: Srbija – Rumunja (17,45).

Žrebom je rukovodio i izvlačio kuglice sportski direktor Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Nemac Vagner, što je izazvalo opravdano ljutnju generalanog sekretara KS Srbije Vojka Pavlovića:

- Kod nas u Srbiji se ponudi nekome od prisutnih, koji nisu iz federacije i iz zemlje koja je direktno zainteresovana, da izvlači kuglice. Takav je red. Ovde je isti čovek i pakovao ceduljice, zatvarao kuglice i izvlačio ih, što, priznaćete, budi sumnju u objektivnost žreba.

Selektor seniora, svetskih šampiona Miloš Ponjavić, je rekao:

- Mi se nikoga ne bojimo, mi smo prvaci sveta i nas treba svi da se plaše. Ko nam je protivnik, najmanje je važno. Moram da kažem, međutim, da sam još pre mesec dana bio siguran da će u našu grupu doći Nemačka, a pet minuta pre početka žreba sam popunio sve tri grupe i – nigde nisam pogrešio!

Mirko Čukvas, selektor seniorki je, naravno, bio ogorčen:

- Naša grupa je – grupa smrti. Sada nam prolaz u četvrtfinala zavisi od poslednje utakmice sa Rumunkama, a to je izuzetno opterećenje. Verujem, međutim, u naše devojke i nadam se pozitivnom ishodu.

U muškoj selekciji igraće Jovan Ćalić, Vilmoš Zavarko (obojica Sport, Podbrezova), Daniel Tepša, Goran Ostojić i Čongor Baranj (svi Beograd), Igor Kovačić (Crvena zvezda), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac), Tibor Sel i Robert Ernješi (obojica Segedin).

Na spisku kuglapšica su: Renata Vilov, Livia Santo, Zorica Barać, Nevenka Joković (sve Pionir), Jasmina Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), Jelena Bogdanov (Srem), Bojana Miletić (SPC Vojvodina) i Hermina Lukač (Jedinstvo), koja je posle kadetskog šampionata završenog 15. maja u Zalaegersegu, kada je sa reprezentacijom osvojila bronzu, ostala i za seniorski.

Zbog otkaza Makedonki u „minut do 12“ u „A“ grupi, odlučeno je da muška reprezentacija Danske, koja je ispla u kvalikacijama, igra sparing utakmice u ženskoj „A“ grupi.

Nemačka, koja je svetska kuglaška velesila, zbog sukoba nacionalne federacije sa međunarodnom federacijom, nije igrala na SP u Sarajevu 2011. i morala je u kvalfikacije, koje je 16. maja uspešno prebrodila kao prva sa 3.777 čunjeva. Drugi su bili Estonci sa 3.374 čunja, a treći Crnogorci sa 3.314 čunjeva. Četvrtoplasirani Danci (3.231) se nisu kvalifikovali.

Ostale grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i Estonija, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francuska, C“: Češka, Makedonija, Poljska i Crna Gora.

Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Danska (muškarci – sparing), „C“: Austrija, Češka, Italija i Crna Gora, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska.

U drugoj fazi igra se odmah četvrtfinale (24. maja) po sistemu - prvi meč: „A“ 1 – „C“ 2, drugi meč: „B“ 1 – „D“ 2, treći meč: „C“ 1 – „A“ 2 i četvrti meč: „D“ 1 - „B“ 2. Pobednici prvog i drugog četvrtfinalnog meča igraće prvi polufinalni duel, a pobednici drugog i trećeg četvrtfinalnog meča drugi polufinalni duel 25. maja. Istog dana igra se i finale. Ne igra se utakmica az treće mesto.

Na seniorskom SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Austrija i Slovenija.

 

 

Kuglanje

 

Nemačka, Estonija i Crna Gora se kvalifikovali za SP

 

ZALAEGERSEG, 16. maj (Info centar).- Seniorske muške kuglaške reprezentacije Nemačke, Estonije i Crne Gore kvalifikovale su se za Prvenstvo sveta koje će se od 17. do 25. maja odigrati u Zalaegersegu u Mađarskoj.

Na kvalifikacionom turniru na kuglani u sportskoj hali u tom gradu, Nemačka je oborila 3.777 čunjeva (Pansa 629, Rajzer 646, Veber 618, Sajc 604, Šnajder 638, Helmrih 330, Vajs 312). Drugi su bili Estonci sa 3.374 čunja, dok je treće mesto pripalo Crnoj Gori sa 3.314 čunjeva (Božinović 537, Šljivančanin 610, Sindik 512, Žugić 548, Petović 586, Matković 520). Nisu se kvalifikovali četvrtoplasirani Danci sa 3.231 čunjem.

Žreb za popunu grupa na seniorskom Šamionatu sveta obaviće se 17. maja u 16 časova u hali u Zalaegersgeu. U ženskoj konkurenciji nije igran kvalifikacioni turnir je su samo tri ekipe konkurisale za tri slobodna mesta u grupama.

Seniori Srbije igraće u „D“ grupi sa reprezentacijama Rumunije i Italije, a četvrto mesto popuniće jedan od kvalifikanata (Nemačka, Estonija ili Crna Gora).

Kuglašice su u „B“ grupi sa Rumunijom, Estonijom i kvalifikantom (Nemačka, Poljska ili Crna Gora).

Ostale grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i kvalifikant, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francuska, C“: Češka, Makedonija, Poljska i kvalifikant.

Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i kvalifikant, „C“: Austrija, Češka, Italija i kvalifikant, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska.

U drugoj fazi igra se odmah četvrtfinale po sistemu - prvi meč: „A“ 1 – „C“ 2, drugi meč: „B“ 1 – „D“ 2, treći meč: „C“ 1 – „A“ 2 i četvrti meč: „D“ 1 - „B“ 2. Pobednici prvog i drugog četvrtfinalnog meča igraće prvi polufinalni duel, a pobednici drugog i trećeg četvrtfinalnog meča drugi polufinalni duel.

Na seniorskom SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Austrija i Slovenija.

 


Ekipa Crne Gore