spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

ŠPAJHERZDORF 19. maj 2015.

Kuglaši Srbije bolji od Nemaca

ŠPAJHERZDORF, 19. maj (Info centar).- Kuglaška reprezentacija Srbije od milošte zvana „kuglaški vanzemaljci“, pobedila je u drugom kolu “C“ grupe na Šampionatu sveta u Špajherzdorfu u Nemačkoj reprezentaciju Nemačke sa 3.862:3.790 u čunjevima i 6:2 u igračkim poenima. Poslednji meč u grupi Srbija će odigrati 21. maja u 18,30 časova protiv Slovenije. U prvom kolu pobedili su BiH sa 6:2.

Selektor Miloš Ponjavić, taktički je potpuno iznenadio Nemce: u prvom paru, gde je po pravilu do sada igrao Zavarko, nije bilo - Zavarka! Umesto njega igrala su dva Zavarka: mladi Robert Ernješi (646) i prekaljeni borac Čongor Baranj (669) koji je bio na kraju i igrač meča! Osvojili su oba igračka poena i stekli 36 čunjeva prednosti, umirivši i prepuno gledalište.

U drugom bloku – podela plena: Uroš Jagličić posle dobrog početka (164:150) nije održao nivo igre, završio je na 602 čunja i poražen je, ali je zato Igor Kovačić maestralnom igrom (664) doneo treći poen Srbiji i pred poslednji par uz 3:1 u poenima, Srbija je imala i 46 čunjeva prednosti.

U poslednjem paru zaigrali su Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta i Goran Ostojić. Ponovo je bilo podele plena. Zavarko je prvi put izgubio igrački poen na ekipnim šampionatima sveta od Detenhajma 2009. iako je imao više čunjeva 663:658 od Hofmana koji je, međutim, sakupio tri set poena... Goran Ostojić je morao da igra protiv dvojice Nemaca jer su umesto Šondelmajera uveli Dirnbergera, ali je pobedio sa 3:1 u poenima i imao je 21 čunj više. Na kraju Srbija je osvojila četiri igračka poena, dobila je i dva za više oborenih čunjeva (+72) i slavila sa 6:2.

Selektor Miloš Ponjavić je šokirao Nemce, ubacivši kao „ledolomce“ Ernješija i Baranja. Odigrali su izvanredno, čak ih je i nemačka publika, kojoj treba odati priznanje da odlično poznaju kuglanje, aplauzima nagradila za igru.

-Očekivao sam da Timo Hofman ne igra uopšte, a da Šnajder zaigra pozadi, jer je jak igrač i tako sam koncipirao raspored. Stavio sam u prvi par dva veoma spremna igrača koji su sjajno povukli- komentar je Ponjavića.- Cela ekipa je igrala punim srcem, borbeno i odgovorno i ni jednog trenutka ishod meča nije bio doveden u pitanje, što je bilo veoma važno. Sada je na redu poslednji protivnik u grupi. Već sam čuo priče da se Slovenija sprema da nas pobedi, da joj treba minimum 6:2 da bi se napravio „krug“ jer su pobedili BiH sa 7:1, a mi sa 6:2. Mogu samo da kažem da imaju pravo da se nadaju...

Igrač utakmice Čongor Baranj imao je „moćnu kuglu“ sa sjajnim učinkom i srušio je sedam čunjeva više nego u meču protiv BiH.

- Odigrao sam odlično u pune i imao sam dva dobra „čišćenja“ u drugom i trećem setu, osećao sam kuglu i u celini sve je bilo dobro. U ovakvim teškim utakmicama ima dosta pritisaka i najvažnije da smo izdržali– rekao je Baranj.

Igor Kovačić je sa sa 664 čunja bio drugi igrač utakmice:

- Igrao sam mnogo bolje nego u prvoj utakmici, sada mi je kugla odlično „radila“. Upisali smo dva važna boda za prvo mesto u grupi protiv protvnika uz koga je bilo i prepuno gledalište, pa nije bilo lako igrati u toj uzavreloj atmosferi.

Vilmoš Zavarko je u prvom setu protiv Hofmana srušio 191 lunj i imao je tri „devetke“ za redom u “čišćenju“ u 25, 26. i 27. hicu. U nastavku, igrao je sa dosta oscilacija, Hofman je igrao sve bolje (uz kišu „devetki“) i na kraju poraz Zavarka i pored više oborenih čunjeva:

- U prvom setu sam odigrao dobro, osetio sam stazu ali sam se potom opustio, a igrač kakav je Hofman je umeo da to iskoristi. Sam sam kriv, razigrao sam ga svojim greškama, izgubio sam i koncentraciju, ništa mi nije polazilo za rukom. Ovo ostaje iza nas, najvažnija je pobeda - istakao je Zavarko.

Opis ove veoma važne utakmice, ipak, treba završiti u veselom i po malo šaljivom tonu uz ogromno uvažavanje nemačkih igrača i izvanredne publike (gledalište je bilo puno): selektor Ponjavić servirao je domaćinima, stučnom štabu i publici odmah dva apaurina za smirenje, Ernješija i Baranja, potom im je na bolnu glavu od briga privio hladan oblog u vidu Kovačića, a na kraju ih je Ostojić, uz pomoć Zavarka, počastio šoljom gorkog čaja za laku noć...

Vozač Lastinog autobusa Ivan Jovičić je za sjajan rezultat častio kuglašice i kuglaše sa tri počasna kruga oko kružnog toga na putu do hotela, što je izazvalo salve smeha i nagrađen je burnim aplauzima! Pred meč sa Čehinjama je kuglašice provozao na istom kružnom toku još jedan krug i - doneo im sreću...

U prvom meču u našoj grupi Slovenija je savladala BiH sa 3.665:3.511 (7:1).

Kuglašice, koje su upisale dve pobede u prva dva kola „D“ grupe savaladavši Slovačku i Češku, igraju u sredu 20. maja u 15 časova meč trećeg kola protiv Estonije koja nema pobedu u grupi.

 

Tabela „C“ grupe

 

Prvo kolo: Srbija – BiH 3.874:3508 (6:2), Slovenija - Nemačka 3.712:3.874 (1:7).

Drugo kolo: Nemačka - Srbija 3.790:3.862 (2:6), BiH - Slovenija 3.511:3.665 (1:7).

Treće kolo, 21. maj: Nemačka- BiH (15,00), Slovenija - Srbija (18,30).

 

1. Srbija               2             2             0             0           13:3          4

2. Nemačka          2             1             0             1             9:8          2

3. Slovenija          2             1             0             1             8:8          2

4. BiH                  2             0             0             2             3:13        0