spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Selektori odredili sastave za Šampionat sveta
PRIJATELJSKI SUSRET MAĐARSKA - SRBIJAPobeda i poraz kadetskih selekcija Srbije protv Mađarske u Segedinu
Svetske šampionke testiraju Srbiju u Segedinu
   Piše B. Vasić

Kuglanje

 

Selektori odredili sastave za Šampionat sveta

 

BEOGRAD, 7. maj (Info centar).- Određene su kuglaške reprezentacije Srbije za kadetski i seniorski Šampionat sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj od 9. do 25. maja.

- Nadamo se da ćemo slaviti posle ovog šampionata sveta treću titulu seniora i drugu kadeta, ali očekujem i od ženskih selekcija dobre rezultate – kaže predsednik KS Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Uroš Dragojlović.- Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, na izuzetnoj finasijskoj podršci našem programu, kao direktoru reprezentacije, Milanu Jovanoviću, članu UO KSS Zoranu Stanojeviću, Veliboru Sovroviću i Radovanu Simoviću koji izuzeno pomažu reprezentacijama Srbije.

Miloš Ponjavić, profesor, selekor seniorske muške reprezentacije, dvostrukih šampiona sveta (2009. u Detenhajmu i 2011. u Sarajevu) odredio je ovih devet igrača: Jovan Ćalić, Vilmoš Zavarko (obojica Sport, Podbrezova), Daniel Tepša, Goran Ostojić i Čongor Baranj (svi Beograd), Igor Kovačić (Crvena zvezda), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac), Tibor Sel i Robert Ernješi (obojica Segedin).

Selektor seniorki Mirko Čukvas odlučio se za Renatu Vilov, Liviu Santo, Zoricu Barać, Nevenku Joković (sve Pionir), Jasminu Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Maju Đukić (Radnički, Novi Sad), Jelenu Bogdanov (Srem) i Bojanu Miletić (SPC Vojvodina). Deveta kuglašica biće kadetkinja Hermina Lukač koja će posle kadetskog šampionata ostati i za seniorski.

Ljubomir Štetin, selektor kadetkinja, u Segedin će povesti Herminu Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej), Vesnu Boškov (Banat), Sanelu Milosav (Kristal), Angelu Zolnai (Džambo invest) i Kristinu Ljubenković (Kolubara).

Dragan Fatović, selektor kadetske reprezentacije koja brani tilulu iz Sarajeva 2011. odlučio se za ove kuglaše: Alen Kujundžić (C. zvezda), Milorad Vojnović (Polet PB), Norbert Ernješi (Jedinstvo), David Lainščak (Radnički, Kikinda) i Marko Antić (Sloven).

Kadetski Šampionat sveta (pojedinačno - klasik, pojedinačno - za kombinaciju, pojedinačno – sprint, miks i ekipno) odigraće se od 9. do 15. maja u Zalaegersegu. Igraće najmlađi kuglaši i kuglašice iz Mađarske, Italije, BiH, Francuske, Nemačke, Rumunije, Poljske, Hrvatske, Austrije, Slovačke, Slovenije, Češke i Srbije.

U kadetskoj konkurenciji, Srbija je 2011. u Sarajevu bila najuspešnija zemlja sa ukupno osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane! Šampioni sveta postali su kadetska muška reprezentacija, kadetski tandem Balaž Kovač - Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač - Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej osvojili su pre dve godine Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i po tome su bili najuspešniji takmičari na šampionatu.

U Zalaegersegu seniori će od 15. do 25. maja na ekipnom Šampionatu sveta igrati u „D“ grupi sa reprezentacijama Rumunije i Italije a četvrto mesto popuniće jedan od kvalifikanata (Nemačka – nije igrala u na SP Sarajevu 2011. pa mora u kvalifikacije, Crna Gora, Danska, Katalonija i Švajcarska).

Kuglašice su u „B“ grupi sa Rumunijom, Estonijom i ekipom iz kvalifikacija (Nemačka - nije igrala u Sarajevu pa mora u kvalifikacije, Poljska, Katalonija, Francuska i Crna Gora).

Ostale – grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i kvalifikant, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francuska, C“: Češka, Makedonija, Poljska i kvalifikant.

Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i kvalifikant, „C“: Austrija, Češka, Italija i kvalifikant, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska.

U drugoj fazi igra se odmah četvrtfinale po sistemu - prvi meč: „A“ 1 – „C“ 2, drugi meč: „B“ 1 – „D“ 2, treći meč: „C“ 1 – „A“ 2 i četvrti meč: „D“ 1 - „B“ 2. Pobednici prvog i drugog četvtfinalnog meča igraće prvi polufinalni duel, a pobednici drugog i trećeg četvrtfinalnog meča drugi polufinalni duel.

Na seniorskom SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Austrija i Slovenija.

 

 

Kuglanje

 Pobeda i poraz kadetskih selekcija Srbije protv Mađarske u Segedinu

 

SEGEDIN, 5. maj (Info centar).- Kadetske selekcije Srbije su zabeležile pobedu i poraz u Segedinu u prijateljskom meču selekciju Mađarske u pripremama za Šampionat sveta od 9. do 15. maja u Zalaagersegu u Mađarskoj.

Kadetkinje su pobedile sa 2.14:2.188 čueva, dok su kadeti izgubili 229.:2.252 čunja.

U selekciji Srbije najbolja je bila Vesna Boškov koja je sa 566 čunjeva bila i igračica dana, dok je kod kadeta sa 584 čunja najbolji bio Milorad Vojnović.

Selektor Dragan Fatović (kadeti) je istakao:

- Poraz služi i da se izvuku pouke. Siguran sam da je moglo bolje, ali bićemo još dva dana na pripremama u Banji Junaković i uveren sam da će ekipa biti ona prava za Šampionat sveta. Ovo je po kvaliteu veoma ujednačena reprezentacija i to je njihova velika prednost u odnosu na rivale. Kujundžić još oseća bol u nozi i pažljivo ćemo raditi sa njim jer nam je u Zalaegersegu neopohodan zbog iskustva.

Selektor kadetkinja Ljubomir Štetin je ovako ocenio učinak svojih izabranica:

- Pobedi se u zube ne gleda, ali nisam zadovoljan igrom, posebno u čišćenju. Očekivao sam od svih kuglašica veće rezultate. Ovo jeste kuglana sa četiri različite staze i neke se, jednostavno, nisu snašle.

Vesna Boškov  je sa 566 čunjeva ostavila sve rivalke iza sebe:

- Zadovoljna sam, naravno, ali kada analizirm kako sma igrala mogla sam i bolje. Jedan loš set na trećoj stazi pokvario mi je rezultat.

Mlada Kristina Ljubenović je debitovala u reprezentaciji i odmah postigla – drugi rezltat od 545 čunjeva.

- Naravno da sam presrećna, ovo je dragoceno iskustvo. Borila sam se i sa tremom...

Milorad Vojnović je srušio 584 čunja, bio najbljii u srpskoj selekciji, ali nije zadovoljan:

- Dosta sma grešio. Posebno u čišćenju gde nisam „hvatao“ pozicije i potrošio sam, nepotrebno, mnogo hitaca.  Zbog toga sam i izgubio od direktnog rivala.

Utakmice su se igrale na više oborenih čunjeva.

Prvog dana, 4. maja, odgrana je prijateljska utakmica ženskih seniorskih reprezentacija. Kuglašice Mađarske savladale reprezentciju Srbije sa 3.372:3.339 (5:3). U igračkim poenima bilo je 3:3, domaće kuglašice su upisale dva poena za više oborenih čunjeva za ukupan skor 5:3 tako da je ovo bio poraz koji ohrabruje pred SP u Zalaegersegu od 17. do 25. maja.

U redovima Mađarica, zvaničnih šampionki sveta,  najbolja je bila Timar sa 571 čunjem, dok je u selekciji Srbije odlično odigrala mlada Maja Đukić i sa 586 čunjeva bila igračica dana!

Sudili su internacionalci Redmond Tot (Mađarska) i Snežana Jažić (Srbija).

REZULTATI, KADETI: MAĐARSKA – SRBIJA 2.290:2.252.

Mađarska: Farkaš 592, Horvat 583, Zelinger 554, Brancek 561, igrali su i Šaroši 542, Nađ 550.

Srbija: Milorad Vojnović 584, Marko Antić 580, Alen Kujundžić 547, Norbert Ernješi 541, igrali su: David Lainščak 535 i Bojan Kličarić 531.

 

KADETKINjE: MAĐARSKA – SRBIJA 2.140:2.188.

Mađarska: Hardvig 558, Tot 534, B. Urban 521, V. Urban 527, igrale su Tobijaš 506, Gal 506.

Srbija: Vesna Boškov 566, Kristina Ljubenković 545, Hermina Lukač 540, Sanela Milosav 537, igrale su i Angela Zolnai 524, Ljiljana Frenc 518.
 


 


 


 


  

Kuglanje

 

Poraz koji ohrabruje

 

SEGEDIN, 4. maj (Info centar).- Kuglašice Mađarske su u prijateljskom meču u Segedinu savladale reprezentciju Srbije sa 3. 372:3.339 (5:3). U igračkim poenima bilo je 3:3, domaće kuglašice su upisale dva poena za više oborenih čunjeva za ukupan skor 5:3 tako da je ovo bio poraz koji ohrabruje pred SP u Zalaegersegu od 17. do 25. maja.

U redovima Mađarica, zvaničnih šampionki sveta, najbolja je bila Timar sa 571 čunjem, dok je u selekciji Srbije odlično odigrala mlada Maja Đukić i sa 586 čunjeva bila igračica dana!

Selektor Mirko Čukvas je posle meča bio zadovoljan:

- Pre dve godine uoči SP u Sarajevu, Mađarice su nas pobedile u Banji Junaković u prijateljskom meču i postale šampionke sveta! Nadam se da će naša reprezentacija u Zalaegersegu kroz nedelju dana krenuti istim putem. Ova utakmica poslužila mi je da vidim šta su radile u klubovima, pa ćemo na pripremama koje počinju 7. maja neke stvari moći da ispravimo. Za zahtevnu kuglanu u Segedinu ovo je dobar rezultat. Sa 50 čunjeva vipe na kontu, na primer, Renate Vilov koaj objektivno vredi mnogo više, pobedili bismo.

Najbolja srpska igračica, reprezentativak Radničkog iz Novogo Sada Maja Đukić je rekla:

- Izuzetno sam zadovoljna igrom, ovo je kuglana na kojoj se treba snaći jer su sve četiri staze različite. Mene je još boljeg rezultata koštala prva staza, nikako nisam mogla da odigram kako sam htela.

Sudili su mađarski internacionalni sudija Redmond Tot, nekadašnji jugoslovenski kuglaški reprezentativac i srpski međunarodni sudija Snežana Jažić.

Domaćinima, predstavnicima Kuglaškog saveza Mađarske, zahvalila se na gostoprimstvu potpredsednik KSS Eržebet Molnar, zadužena za žensko kuglanje koja je i predsednik šampiona subotičkog Pionira, vođa srpskih selekcija u Segedinu.

Domaćinu, vođi delegacije KS Mađarske u ovom meču Ištvanu Horvatu Kišu uručila je posebnu plaketu KSJ.

U nedelju 5. maja igraće kedetske selekcije Mađarske i Srbije. Ljubomir Štetin, selektor kadetkinja, u Segedin će povesti Herminu Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej), Vesnu Boškov (Banata), Sanelu Milosav i Ljiljanu Frenc (Kristal), Angelu Zolnai (Džambo invest) i Kristinu Ljubenković (Kolubara).

U sastavu kadetske reprezentacije, koju vodi selektor Dragan Fatović, su Alen Kujundžić (C. zvezda), Milorad Vojnović (Polet PB), Norbert Ernješi (Jedinstvo), Bojan Kličarić (Srem), David Lainščak (Radnički, Kikinda) i Marko Antić (Sloven).

REZULTATI, PRIJATELjSKI MEČ ŽENSKIH REPREZENTACIJA, MAĐARSKA – SRBIJA 3.372:3.339 (5:3). Rezultati igračica: Feđvereš – Livia Santo 1:0 (555:563, 2,5:0,5), Sajerman – Renata Vilov 1:0 (560:509, 4:0), Safrani – Maja Đukić 0:1 (565:586, 1:3), Nemaš - Nevenka Joković 0:1 (568:581, 2:2), Meheš – Zorica Barać0:1 (553:573, 1:3). Tamar – Jelena Bogdanov 1:0 (671:527 3:1).

Igralče su i Katon – Jasmina Anđelković 0:1 (513:550, 0.4) i Zenger – Bojana Miletzić 1:0 (623:522, 2:2).

  


 


 Kuglanje

 

Svetske šampionke testiraju Srbiju u Segedinu

 

 

BEOGRAD, 3. maj (Info centar).- Ženska seniorska reprezentacija i obe kadetske selekcije Srbije odigraće u subotu i nedelju 4. i 5. maja prijateljske utakmice sa Mađarskom u Segedinu i to će im biti poslednja proba pred Šampionat sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj od 9. do 25. maja. Zbog plej ofa mađarskog šampionata neće igrati muške seniorske reprezentacije.

Selektor seniorki Mirko Čukvas pozvao je za meč sa šampionkama sveta Mađaricama, Renatu Vilov, Liviu Santo, Zoricu Barać, Nevenku Joković (sve Pionir), Jasminu Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Maju Đukić (Radnički, Novi Sad), Jelenu Bogdanov (Srem) i Bojanu Miletić (SPC Vojvodina).

Ljubomir Štetin, selektor kadetkinja, u Segedin će povesti Herminu Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej), Vesnu Boškov (Banata), Sanelu Milosav i Ljiljanu Frenc (Kristal), Angelu Zolnai (Džambo invest) i Kristinu Ljubenković (Kolubara).

U sastavu kadetske reprezentacije, koju vodi selektor Dragan Fatović, su Alen Kujundžić (C. zvezda), Milorad Vojnović (Polet PB), Norbert Ernješi (Jedinstvo), Bojan Kličarić (Srem), David Lainščak (Radnički, Kikinda) i Marko Antić (Sloven).

Direktor Partizana Zoran Dragović, očekuvao je da se mladi as crno - belih Borislav Rogić nađe u šestorci za Segedin:

- Rogić je odigrao celu sezonu odlično, osvojio je tri medalje na Šampionatima Srbije, dva juniorska srebra i jednu kadetsku bronzu, igrao je veoma dobro i Ligu šampiona. Veoma je talentovan i posvećen kuglanju i zaslužio je reprezentativni status - smatra Dragović.

Dragan Fatović, slektor kadeta je  pre odluke o sastavu za Segedin razgovarao sa mladim Rogićem:

- Objasnio sam mu da  neće biti u šestorci i on je prihvatio, priznavši da mu je forma pala baš za pripreme i prijateljski meč sa Rumunima. U reprezentaciji, na žalost,  ima mesta samo za petoricu, i iz ove šestorke koja ide u Segedin neće svi putovati u Zalaegerseg. Igraće samo najspremjniji, imamo visoke ciljeve, da odbranimo i ekipnu titulu iz Sarajeva 2011.

Kadetski Šampionat sveta (pojedinačno - klasik, pojedinačno - za kombinaciju, pojedinačno – sprint, miks i ekipno) odigraće se od 9. do 15. maja u Zalaegersegu. U kadetskoj konkurenciji, Srbija je 2011. u Sarajevu bila najuspešnija zemlja sa ukupno osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane!  Šampioni sveta postali su kadetska muška reprezentacija, kadetski tandem Balaž Kovač - Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač - Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej osvojili su pre dve godine Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i po tome su bili najuspešniji takmičari na šampionatu.

U Zalaegersegu seniori će od 15. do 25. maja  na ekipnom Šampionatu sveta igrati u „D“ grupi sa reprezentacijama Rumunije i Italije a četvrto mesto popuniće jedan od kvalifikanata (Nemačka – nije igrala u na SP Sarajevu 2011. pa mora u kvalifikacije,  Crna Gora, Danska, Katalonija i Švajcarska).

Kuglašice su u „B“ grupi sa Rumunijom, Estonijom i ekipom iz kvalifikacija (Nemačka - nije igrala u Sarajevu pa mora u kvalifikacije, Poljska, Katalonija, Francuska i Crna Gora).

Ostale – grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i kvalifikant, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francuska, C“: Češka, Makedonija, Poljska i kvalifikant.

Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i kvalifikant,  „C“: Austrija, Češka, Italija i kvalifikant, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska.

U drugoj fazi igra se odmah četvrtfinale po sistemu - prvi meč: „A“ 1 – „C“ 2,  drugi meč: „B“ 1 – „D“ 2, treći meč: „C“ 1 – „A“ 2 i četvrti meč: „D“ 1 - „B“ 2. Pobednici prvog i drugog četvtfinalnog meča igraće prvi polufinalni duel, a pobednci drugog i trećeg četvrtfinalnog meča drugi polufinalni duel

Na SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze Austrija i Slovenija.