spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

ŠPAJHERZDORF 8. maj 2015.

Tanja Petrović osvojila bronzu na Svetskom kupu

Svečano otvoren kadetski Šampionat sveta

Dobar žreb na kadetskom SP

Bruka nad brukama: ponovo promenjene grupe za SP!


   

 

Tanja Petrović osvojila bronzu na Svetskom kupu

 

ŠPAJHERZDORF, 8. maj (Info centar).- Sjajan početak za srpsko kuglanje na kuglaškom festivalu u Špajherzdorfu u Nemačkoj- pionirskom Svetskom kupu (6 - 8. maj), kadetskom pojedinačnom i ekipnom Šampionatu sveta (8 – 13. maj) i seniorskom Prvenstvu sevta (13 -23. maj): pionirka Tanja Petrović osvojila je pojedinačnu bronzu sa 544 čunja!

Zlato je pripalo Karolini Futšek iz Austrije sa 566 čunjeva a srebro Samanti Džons (Nemačka) sa 560 čunjeva.

U konkurenciji pionira, trijumfovao je Slovenac Domen Špeh sa 581 čunjem ispred Gergelji Gomboša (Mađarska) sa 568 i Jakuba Cvožinskog (Poljska) sa 552 čunja.

U konkurenciji miks tandema srpska kombinacija Tanja Petrović – Mateja Šakić zauzela je peto mesto.

- Ovo mi je prvo učešće na nekom velikom takmičenju i iskreno, priželjkivala sam, ali nisam i očekivala medalju – rekla je Tanja Petrović, mlada kuglašica trsteničke PPT iz škole trenera Ljubisava Perišića.- Presrećna sam jer sam se mnogo rastužila kada smo u miksu za 14 čunjeva izgubili bronzu a za 18 srebro. Pomoglo mi je i to što sam pre pojedinačnog dela igrala dva puta na ovoj dosta zahtevnoj kuglani koja traži punu koncentraciju u svakom hicu – u pojedinačnim kvalifikacijama 530, u miksu 546 čunjeva.

Bronzu je osvojila igrajući u prvom bloku u kome je na staze izašla i pobednica Austrijnaka Futšek. Petrovićeva je vodila veliku borbu sa Mađaricom Solteš koja je na kraju ostala četvrta jer je srpska reprezentativka pretekla za ogromna dva čunja! Iz drugog bloka, srebrnu medalju je osvojila Nemica Džons.

- Od kako se igraju pionirski Svetski kupovi, uvek smo se vraćali sa medaljama i ovu lepu nisku trofeja upotpunila je Tanja Petrović i sve nas obradovala – kaže selektor kadetkinja Ljubomir Štetin.- Nadam se da će se ovaj niz nastaviti i narednih godina, pokazalo se da iz naših kuglaških škola stalno dolaze novi talenti...

Selektor trostrukih svetskih šampiona i zvaničnih svetskih rekordera sprkih juniora, Vojko Pavlović je sekundirao Tanji Petrović u pohodu na bronzu:

- Odigrala je tri puta ujednačeno i zaslužila je ovu medalju, sedmu u nizu za srpsko kuglanje na pionirskim Svetskim kupovima. U Zadru 2008. osvojili smo zlato u miksu u kome su igrali Milana Pavlic i Ivan Anđelković, Milana Pavlic je osvojila i pojedinačno zlato a Anđelković bronzu. U Rijeci 2009. Marko Antić je osvojio pojedinačno srebro a imali smo i „srebrni“ miks Antić – Hermina Lukač, u Baucenu 2012. Božidar Jurišić se okito pojedinačnom bronzom...

Od subote 9. maja, počinje ekipni i pojedinačni kadetski Šampionat sveta i trajaće do 13. maja. Prve na staze izlaze kadetkinje u subotu u ekipnom delu i selektor Ljubomir Štetin odlučio se za ovu petorku: Hermina Lukač (Pionir), Angela Zolnai (Jedinstvo, Novi Bečej), Olivera Čikoš (Banat), Ana Boškov (Banat) i Kristina Ljubenković (Pobednik).

U nedelju 9. maja kadeti će igrati za ekipne trofeje i selektor Mirko Čukvas računa na Iliju Ostojića (Vrbas), Željka Garafijata (Dolina, Padina), Sebastijana Molnara (Jedinstvo, Novi Bečej), Marka Antića (Crvena zvezda) i Nemanju Balać (Apatin).

Pre dve godine u Zalagersegu na kadetskom SP, Srbija je učešće završila sa četiri medalje – srebrom Vesne Boškov (pojednačno – klasik) i Alena Kujundžića (pojednačno –sprint) i dve bronze: ženske reprezentacije u kojoj su bile Hermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Katarina Ljubenković i Angela Zolnai i Davida Lainščaka (pojedinačno – sprint).

Svečano otvoren kadetski Šampionat sveta

 

ŠPAJHERZDORF, 8. maj (Info centar).- Gradonačelnik malog mesta Špajherzdorf u Nemačkoj Manfred Porš svečano je otvorio kadetski pojedinačni i ekipni Šampionat sveta u kuglanju.

Pozdravnu reč održao je, između ostalih zvaničnika, i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Jirži Jančalek, a prisustvovali su predstavnici gradskih i regionalnih vlasti i kuglaškog saveza Nemačke kao i druge ugledne zvanice.

Zastavu Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC doneli su padobranci koji su se prizemljili na fudbalskom terenu u blzini dvorane u kojoj je montirana kuglana sa osam staza firme „Pauli“. Prvi put u istoriji Svetskih šampionata igraće se na stazama oranž boje sa crnim kuglama.

Zastavu Srbije u defileu nosio je kadet Željko Garafijat.

Izveden je i veoma interesantan kulturno zabavni program koji su gledaoci, a bilo ih je blizu 1.500, nagradili burnim aplauzima.

Dobar žreb na kadetskom SP

 

ŠPAJHERZDORF, 8. maj (Info centar).- Žreb za kadetsko pojedinačno i ekipno Prvenstvo sveta u Špajherzdorfu (8 - 13. maj) bio je povoljan za srpske mlade kuglašice i kuglaše, jer su, u disciplinama gde imamo više predstavnika, raspređeni tako da je, do polufinala i finala, izbegnut međusobni duel.

Sa duge strane, protivnici su iz jakih kuglaških nacija i kako je dobro primetio generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, kada je na okupu samo 12 zemlja koje su procenile da imaju kvalitet za mikseve i tandeme, tada nema slabih rivala. Mali hendikep je bio što u disciplinama gde je bilo upražnjenih mesta, Srbija nije imala sreću i ni jednom nije izvučena iz šešira za popunu.

U miksu, Srbija je imala jednog predstavnika i rival će im biti kombinacija Poljske 2.

U tandemima za kadetkinje, Srbija je ostala sa jednim parom i protivnik će im biti tandem Slovenije.

Kod kadeta, Srbija je, takođe, ostala sa jednim tandemom koji će igrati protiv Austrije

U sprintu za kadetkinje, dve srpske predstavnice igraće protiv Slovenije 2 odnosno Austrije.

U sprintu za kadete, gde smo imali na prošlom SP 2013. u Zalaegersegu, „srebrnog“ Kujundžića i „bronzanog“ Lainšaka, na osnovu tih rezultata dobili smo tri mesta: Srbija 1 – Francuska, Češka – Srbija 2 i Slovenija - Srbija3 i svi su tako raspoređeni da je prvi susret moguć tek u polufinalu.

- Žreb je neka vrsta lutrije i imena protivnika ne znače mnogo - kaže selektor kadeta Mirko Čukvas.- U miksu i tandemima, dve pobede donose najmanje bronzu, a u sprintu sa tri pobede se osvaja medalja.

Selektor kadetkinja Ljubomir Štetin je podvukao:

- Kokurencija je jaka, nema slabih, dva puta igramo sa Slovenkama, jednom sa predstavnicom Austrije. Trenutno, važno je da se koncentrišemo na ekipni deo u subotu, dobar početak bi nam dao pravu injekciju optimizma...

Štetin je za ekipni deo u subotu 9. maja odredio ovaj sastav: Kristina Ljubenković (11,20), Angela Zolnai (12,30), Ana Boškov (14,50) i Hermina Lukač (16,00). Rezerva je Olivera Čikoš.

Bruka nad brukama: ponovo promenjene grupe za SP!

 

ŠPAJHERZDORF, 8. maj (Info centar).- Međunarodna kuglaška federacija FIK NBC obrukala se debelo jer je na sedam dana pre početka seniorskog ekipnog Šampionata sveta u Špajherzdorfu u Nemačkoj (13 – 23. maj) poništila novi žreb grupa od 17. aprila ove godine zbog suspenzije Makedonije (neizmirene finansijske obeveze prema međunarodnoj federaciji) i sve vratila na staro kako je žrebano u maju prošle godine u Brnu na pojedinačnom Šampionatu sveta!

Nezabeleženi skandal u istoriji ovog sporta izazvala je žalba Austrijanaca, koji su inače, prema dobro obaveštenim izvorima, u oštrom sukobu sa rukovodstvom FIK NBC i bojkotuju ga. U pismu objavljenom na sajtu FIK NBC, koji su potpisali predsednik Švajkard, sekretar Arnd i sporski direktor Vagner, se ne navode razlozi iz žalbe Austrije za poništavanje novog žreba već se samo spominje „da se federacija Austrije nije složila sa novim žrebom“ i da su iz „pravnih razloga vratili grupe iz Brna“.

Predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović i generalni sekretar Vojko Pavlović odlučili su da se ne žale na ovu odluku.

- Da nije sramotno i tužno, bilo bi smešno i ovakvi postupci su samo ogledalo kakva nam je mađunarodna federacija i kakvi ljudi o nama odlučuje – kaže Miloš Ponjavić, selektor seniorske reprezentacije Srbije.- Nas ne zanimaju protivnici, mi smo tim koga se svi plaše i zbog toga i ova promena grupa ne zaslužuje dalji komentar.

Po starom žrebu Austrijanci su bili u grupi sa Češkom, Makedonijom i kvalifikantom. Pošto je Makedonija diskvalifikovana ostali su u grupi sa tri tima i širom su im se otvorila vrata drugog kruga. U novom žrebu, Austrija se našla u grupi sa Mađarskom (šampion sveta), Češkom i kvalifikantom i, iz ovog ugla, žalba je sasvim razumljiva.

Tako će kuglaši Srbije igrati u „C“ grupi sa Slovenijom, Nemačkom i kvalifikantom. Kvalifikanti su BiH, Estonija, Crna Gora i Danska i igraće za popunu tri mesta u grupama.

U „A“ grupi kod kuglaša su Rumunija (vicešamion sveta), Poljska, Francuska i kvalfikant, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Hrvatska, Slovačka i Italija, i u „D“ Austrija, Češka i kvalifikant.

Kuglašice Srbije igraće u“D“ grupi sa Češkom (bronza sa prošlog SP), Slovačkom i Estonijom.

U „A“ grupi za kuglašice su Rumunija (vicešampion sveta), Austrija, Italija i Danska, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Nemačka, Poljska i kvalifikant, u „C“ grupi su Hrvatska (bronza sa SP 2013), Slovenija, BiH i kvalifikant. Kvalifikanti su Crna Gora i Francuska.

Po završetku takmičenja po grupama, dve najbolje ekipe igraće unakrsno četvrtfinale: prvi iz „A“ sa drugim iz „C“, drugi iz „A“ sa prvim iz „C“, odnosno prvi iz „B“ sa drugim iz „D“ grupe kao i drugi iz „B“ sa prvim iz „D“.

Nije bilo ponavljanja žreba za kuglašice, jer su diskvalifikovane Makedonke bile među kvalifikantkinjama.