spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Zavarko sa talentima u Vrbasu

Čestitke igračima, selektorima i klubovima

Zavarko sa talentima u Vrbasu

VRBAS, 12. jul (Info centar).- Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta prisustvovao je kampu talenata Kuglaškog saveza Srbije i Ministarstvu omladine i sporta Srbije i družio se sa polaznicima na kuglani u Vrbasu. Bio je demonstrator u kampu i 2014.

- I Vilmoš Zavarko, ali i mnogi reprezentativci Srbije koji su, na primer, ove godine na seniorskom ekipnom Šampionatu sveta osvojili zlato, kao i svi članovi kadetskih i pionirskih selekcija koji su doneli osam medalja na Šampionatu sveta i Svetskom kupu u Špajherzdorfu, prošli su kroz ovakve kampove - istakao je predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović.- Oni su nešto najdragocenije što srpski sport ima i hvala Ministarstvu omladine i sporta na velikoj podršci. Ove godine su sredstva nešto manja pa nismo mogli da pozovemo veći broj polaznika, iako imamo sjajnu generaciju, što je šteta. Vrabas se pokazao kao izvanredna baza za kuglaške kampove, prošle godine je bio i domaćin kampa Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC i zahvaljujemo se našim domaćinima u Vrbasu na gostoprimstvu i odličnim uslovima.

U kampu su bili - pionirski uzrast: Bogdana Trailović (Trstenik PPT), Zoran Baracka (Slavia, Kovačica), Miloš Rajić, Dejan Radonjić (obojica Kristal, Zrenjanin), Jelena Barać (Apatin), Kristina Trošić (Trstenik PPT), Moni Kovač, Andrea Delić (obe Spartak, Debeljača), Miona Grujić (Banat) i Tatjana Repajić (Srem, Ruma), mlađi kadetski uzrats: Želislav Jakab (Crvena zvezda), Sebastijan Molnar (Jedinstvo, Novi Bečej), Pavle Stojanović (Car Lazar Kruševac), Mark Balint (Senta Visa prom), Dušan Pejin (Jedinstvo), Želimir Černjoš (Slavia, Kovačica), Maša Grujić (Banat), Ivana Arsić (Trstenik PPT), Leona Zarin (Banat), Milena Jurišić, Vladana Obrenić (obe Kristal), Gordana Rodić (Pobednik, Beograd), Tanja Petrović (Trstenik PPT), Jovana Krajnović (EDB Beograd).

Rukovodici kampa bili su Vojko Pavlović selektor juniora, Mirko Čukvas selektor kadeta i pionira i Ljubomir Štetin selektor kadetkinja i pionirki.

U kampu su bili i Sebastijan Molnar, koji je u tandemu sa Markom Antićem osvojio kadetsko svetsko zlato ove godine i Tanja Petrović koja se ove godine na pojedinačnom Svetskom kupu za pionirke u Špajherzdorfu okitila bronzom.

Najmlađi učesnici bili su Andrea Delić iz Debljače i Miloš Rajić iz Kristala oboje rođeni 2004. Malena Andrea Delić je pravi biser srpskog kuglanja i Vilmoš Zavrko sa zadovoljstvom se fotografisao sa njom.

- Ima sve što treba da se razvije u izuzetnu kuglašicu – tehniku, stil i pre svega ogromnu volju i ljubav prema kuglanju. Vidi se da uživa da kugla i pobeđuje– rekao je Zavarko.

Kamp talenata KSS i MOS obišli su i članovi UO KSS, Stručnog saveta i predsednici komisija KSS.

Međunarodni kamp talenata FIK NBC održaće se ove godine u Češkoj u Prerovu od 2. do 8. avgusta i sa našeg kampa u Vrbasu učestvovaće troje polaznika: Sebastijan Molnar, Tanja Petrović i Moni Kovač. Direktor kampa biće selektor srpske muške seniorske reprezentacije, prvaka sveta, Miloš Ponjavić. Srbija će imati ukupno petoro učesnika starosti 15 i 16 godina, a vodiće ih selektor kadeta Mirko Čukvas: Tanja Petrović, Moni Kovač, Mateja Šakić, Vuk Boškov i Sebastijan Molnar.

Čestitke igračima, selektorima i klubovima

VRBAS, 10. jul (Info centar).- Članovi Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije na sednici u Vrbasu (predsedavao Uroš Dragojlović, predsednik) u toku kampa perspektivnih sportista, koji se organizuje uz ogromnu pomoć Ministarstva omladine i sporta Srbije, prihvatili su predlog članova Stručnog saveta KSS (predsednik Voja Gajinov) da se usvoje izveštaji selektora sa pionirskog Svetskog kupa, kadetskog pojedinačnog i ekipnog Šampionata sveta i seniorskog ekipnog Prvenstva sveta u Špajherzdorfu u maju u Nemačkoj.

Voja Gajinov je rekao da su izveštaji mnogo bolji nego raniji i da na pravi način oslikavaju kao se došlo do velikog uspeha – jedne pionirske, sedam kadetskih medalja, svetskog ekipnog zlata seniora i šestog mesta seniorki i predložio da ubuduće prilikom usvajanja izveštaja prisustvuju svi selektori.

- Ovi veoma dobri izveštaji ostaju kao trajno svedočanstvo izuzetnih rezultata naših kuglašica i kuglaša, jer odavno nismo imali tako velikih uspeha– rekao je Uroš Dragojlović sumirajući raspravu u kojoj su učestvovali potpredsednik KSS Eržebet Molnar, član UO KSS Mladen Praštalo i predsednik KS Vojvodine Radovan Šunjka koji su, uz čestitke, istakli ogroman doprinos klubova članova reprezentativnih selekcija.- Čestitke, još jednom, u ime cele kuglaške organizacije svim reprezentativcima i selektorima na svemu što su uradili u Špajherzdorfu uz ogromno hvala klubovima, jer bez njih ne bismo imali ove sjajne reprezentacije. U izveštajima se, u mnogo manjoj meri nego ranije, osetilo isticanje zasluga pojedinca i „ja pa ja“, što je veoma dobro, jer su upravo sjajan timski duh i atmosfera, kao ni na jednom ranijem šampionatu, nosili naše kuglašice i kuglaše u pobedama.

Usvojeni su i predlozi kalendara takmičenja i propozicija za Super ligu Srbije 2015-2016. U kalendar je uvrštena nova prijateljska utakmica na zahtev Slovenije i odigraće se u juniorskoj konkurenciji 23. i 24. aprila iduće godine. Domaćin još nije određen. Do kadetskog Svetskog kupa, juniorskog Prvenstva sveta i pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta u Novigradu u Hrvatskoj (15 -28. maj 2016) odigraće se prijateljske utakmice Srbija – Rumunija kao i Mađarska – Srbija.

Super liga Srbije počeće prvim kolom 5. i 6. septembra i u ovoj godini odigraće se deset kola do 21. i 22. novembra. Nastavak je 11. kolom 30. i 31. januara 2016, a završetak je 18. kolom 2. i 3. aprila iduće godine.

U Super ligi Srbije za kuglaše igraće Metalac Gornji Milanovac, Kraljevo, Beograd, Kragujevac (prošle godine Vodovod), Kordun Kljajićevo, Jedinstvo Novi Bečej, Crvena zvezda, Partizan, Radnički Novi Sad i Polet Sombor.

Kod kuglašica superligaši su Kristal Zrenjanin, Pionir „Agro Višković“ Subotica, EDB Beograd, Radnički Novi Sad, Vojvodina Bačko Gradište, Banat Zrenjanin, Pobednik Beograd, Srem Ruma, Džambo invest Novi Sad i Apatin. Tutule brane kuglašice Pionira „Agro Višković“ i kuglaši Beograda. Novajlije su kod kuglašica Pobednik iz Beograda i Vojvodina iz Bačkog Gradišta, a kod kuglaša Polet, Kraljevo i Jedinstvo iz Novog Bečeja koje je, posle majstorice zbog istupanja Niš puta, izborilo superligaški status.

Ilije Ramić, člana Stručnog saveta, ukazao je na veoma oštre uslova na osnovu novog Zakona o sportu (i još oštrije sankcije) u pogledu trenerskog i stručnog kadra i rada u klubovima. Siromašniji sportovi, a tu spada i kuglanje, skoro da neće moći u punoj meri i na pravi način da odgovore tim obavezama i ovom problemu celokupna kuglaška organizacija u saradnji sa nadležnim društveno sportskim institucijama mora da posveti maksimalnu pažnju.

Razmotriće se predlozi, koji su se čuli u raspravi na sednici, da se zamoli za saradnju odsek za tehnološki kriminal MUP kako bi istražio i pronašao pojedince ili organizacije koji na društvenim mrežama, objavljujući netačne podatke unose zabunu, stvaraju nemir i kaljaju ugled kuglaške organizacije i kuglaškog sporta i to u godini najvećih uspeha i da se protiv njih, eventualno, pokrene i krivični postupak.

Sastanku su prisustvovali predsednik KS Vojvodine Radovan Šunjka, selektori Mirko Čukvas (kadeti) i Ljubomir Štetin (kadetkinje) koji su u rukovodstvu kampa talenata u Vrbasu, kao i generalni sekretar KSS Vojko Pavlović. Stručni savet je radio u punom sastavu (Voja Gajinov – predsednik, Aleksandar Ljubenković i Ilija Ramić). Prisustvovali su i predsednik Takmičarske komisije Miloš Mitrović, predsednik Disciplinske komisije Milan Ostojić, kao i Komisije za informisanje Branimir Vasić.

Sa zadovoljstvom pozdravljeno je i prisustvo na sednici najboljeg kuglaša sveta Vilmoša Zavarka koji je demonstrator u kampu talenata KS Srbije i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Kuglaši Srbije osvojili su u Špajherzdorfu treće ekipnu seniorsku titulu (2009, 2011. i 2015). U osvajanju zlata učestvovali su: Vilmoš Zavarko, Daneil Tepša, Robert Ernješi, Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov, Igor Kovačić i Uroš Jagličić. Selektor je bio Miloš Ponjavić.

Seniorke su zabeležile sve tri pobede u grupi i poražene su u četvrtfinalu od kasnije vicešampionki sveta Nemica tako da su zauzele šesto mesto što je jedan od najboljih plasmana u istoriji. Selektor je bio Dragan Fatović, a igrale su Hermina Lukač, Livia Santo, Zorica Barać, Maja Đukić, Jovana Stantić, Jasmina Anđelković, Marija Kresović i Ksenija Milosav.

Pre seniorskog, u Špajherzdorfu je održan i kadetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta. Srpski podmladak je blistao i osvojio ukupno sedam medalja tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačno – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju). Selektori su bili Ljubomir Štetin (kadetkinje) i Mirko Čukvas (kadeti).

Na pionirskom Svetskom kupu, koji je bio uvertira kedetskom i seniorskom Šampionatu sveta u Špajherzdrofu, Tanja Petrović je osvojila bronzu.