spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

NAJAVA

Svečano otvoren Svetski kup Zalagersegu

Odličan žreb na Svetskom kupu

Čukvas i Pavlović vode sedmorku na Svetski kup

Piše Branimir Vasić

Kuglanje

 

Svečano otvoren Svetski kup Zalagersegu

 

 

ZALAEGERSEG, 7. februar (Info centar).- U dvorani Gimnazije u Zalaegersegu u Mađarskoj otvoren je svečano 12. pojedinačni juniorski i seniorski Svetski kup.


U defileu bili su predstavnici 13 nacija – Italije, Mađarske, Hrvatske, BiH, Estonije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Francuske i Srbije.


Srbiju će od petka do nedelje predstavljati useniorskoj konkurenciji Daniel Tepša i Baranj Čongor (obojica Beograd „Poštanska štedionica“) i Livia Santo (Pionir, Subotica). U juniorskoj konkurencniji za titule će se boriti Hermina Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej) i Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), kao i Robert Ernješi (Segedin) i Igor Kovačić (Crvena zvezda BN Bos).


Učesnike i goste pozdravili je predsednik Organizacionog komiteta Laslo Takač, zvaničnici Mađarskog kuglaškog saveza i grada Zalaegersega, kao i Ludvig Kočiš predsednik Međunarodne kuglaške federacije (FIK VNBA) i Zigfrid Švajkard predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva (FIK NBC). Među članovima rukovodstva FIK bio je i Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije, koji je i potpredsednik Međunarodne kuglake federacije (FIK NBC).

Juniori igraju u petak, 8. februara - 9,30: Hermina Lukač – Grubišić (Hrvatska), 10,40: Maja Đukić - Šostek (Poljska), 11,50: Igor Kovačić - Hrustemović (BiH) i 15,20: Robert Ernješi - Volciger (Poljska).

 

Kuglanje

 

Odličan žreb na Svetskom kupu

 

ZALAEGERSEG, 7. februar (Info centar).- Srpski kuglaši i kuglašice, imali su odličan žreb na Svetskom kupu koji u petak 8. februara počinje u mađarskom gradu Zalaegersegu, jednodušni su u oceni oba srpska trenera Mirko Čukvas (ženski deo selekcije) i Vojko Pavlović koji brine o seniorima i juniorima!

U seniorskoj konkurenciji, Daniel Tepša je slobodan u prvom kolu (BiH nije poslala igrača), a u četvrtfinalu sastaće se ss boljim iz duela Lukas (Austrija) – Mušanić (Hrvatska). Hrvat je pobednik Svetskog kupa u Rijeci 2009. kada je u fantastičnom meču u polufinalu izbacio upravo Tepšu, koji je kasnije osvojio bronzu! Drugi srpski predstavnik Čongor Baranj sastaće se u prvom kolu sa Frederikom Kelom (Francuska), a ako prođe u četvrtfinalu protivnik će mu biti bolji iz meča Bruno (Francuska) - Štraus (Nemačka).


Livia Santo, jedina srpska seniorka na ovom Svetskom kupu, u prvom kolu sastaće se sa Mađaricom Petrom Feđvereš. Kada pregrmi ovu ni malo laku prepreku sastaće se sa boljom iz duela Sajko (Slovenija) - Grenelin (Francuska).

Srpski junior Robert Ernješi, trosruki pobednik svetskog kupa koji brani juniorsku titulu iz Talina 2011., igraće u prvom kolu protiv Poljaka Mariuša Vilcingera, dok Igor Kovačić u za protivnika ima Nermina Hrustemovića (BiH). Ernješi, ode koga se očekuje pobeda, u drugom kolu ide na boljeg iz meča Bihler (Nemačka) - Frič (Austrija), a Kovačić, ako prođe prvo kolo, na uspešnijeg iz duela Popovčić (Hravatska) - Šmit (Francuska).

Juniorka Hermina Lukač sastaće se u prvom kolu sa Hrvaticom Nikom Grubišić, dok će druga srpska juniorka Maja Đukić odmeriti snage sa Anetom Šostek (Poljska). Lukačeva će u drugom kolu, ako savlada Hrvaticu, igrati protiv pobednice meča Brizer (Nemačka) - Tot (Mađarska) a Đukićeva ako trijumfuje ide na bolju iz duela Rogina (Slovenija ) - Nasembauer (Italija).

- Uvek je teško kada u prvoj utakmici igraš protiv domaće kuglašice, tu je faktor publike veoma bitan, biće navijanja, a i one poznaju ovu kuglanu – rekla je Livia Santo, koja je 2011. u Estojniji osvojila juniorski Svetski kup.- Ali, ako uspem da se „isključim“ neće biti problema da prođem u drugo kolo.

Vojko Pavlović je ovako ocenio muški žreb:

- Izvanredan, imali smo i sreću da se nigde ne sastaju srpski predstavnici do – finala. Tepša će odmoran ući i četvrtfinalni duel, imaće jakog protivnika ma ko pobedio u suretu Huber – Mušanić.. Ni Baranj nije loše prošao, Kel ima medalju sa Svetskog kupa ali je po rejtingu slabiji od našeg reprezentativca. Mislim da Ernješi, ukoliko ne bude velikih iznenađenja ima otvoren put do finala. I Kovačič je u dobroj poziciji i imamo pravo da priželjkujemo srpsko finale.

Mirko Čukvas je takođe zadovoljan, ali i upozorava na oprez:

- Hermina Lukač ima za prvu protivnicu Hrvaticu Grubišić koja je odlična igračica i u najtežoj je poziciji od svih naših predstavnika. Đukićeva je u nešto lakšoj situaciji u prvom kolu. Livia Santo ima za početak protivnicu po meri, a potom, ako ne bude iznenađenja dolazi repriza pojednačnog Šampionata sveta iz Lesna prošle godine kada je pobedila Evu Sajko, plasirala se u finale ali je morala da se zadovolji srebrom.

U petak 8. februara igraće se u juniorskoj konkurenciji do polufinala, u subotu 9. februara seniori i seniorke igraju do polufinala, u nedelju su polufinalni mečevi i i okršaji za medalje u obe konkurrncije.

Na poslednjem Svetskom kupu u Talinu u Estoniji 2011. Livia Santo i Robert Ernješi su osvojili juniorske zlatne medalje, a Vilmoš Zavarko seniorsko srebro. Ernješi je prošle godine na kadetskom Svetskom kupu u Baucenu u Nemačkoj osvojio pojedinačno zlato. Santo ima i juniorsku bronzu 2008.

Sa Svetskih kupova u ovoj selekciji medalje imaju i Daniel Tepša (seniorska bronza iz Rijeke 2009), Čongor Baranj (juniorska bronza 2006) i Hermina Lukač (pionirsko srebro u paru sa Markom Antićem u Rijeci 2010).

Kuglaši su sa svetskih kupova (pionirski, kadetski, juniorski i seniorski) doneli, od 1989. do sada, 24 medalje (11 – 4- 9). Robert Ernješi ima tri titule (dve kadetske 2010. i 2012. i juniorsku 2011), Milana Pavlic dve titule (pionirsku pojedinačnu i pioinirsku u paru sa Ivanom Anđelkovićem 2008) i po jednu titulu imaju Livia Santo (juniorsku 2011), Vilmoš Zavarko (juniorsku 2009), Antonija Škafar (seniorska, 1989.), Arpad Boroš (seniorska 1994.), Sanela Nović Suturović (seniorska 2001) i Sandra Matešić (seniorska 2002).

 

 

Kuglanje

 

Čukvas i Pavlović vode sedmorku na Svetski kup

 

BEOGRAD, 6. februar (Info centar) – Reprezentacija Srbije otputovala je iz Vrbasa na pojedinačni juniorski i seniorski Svetski kup čiji je domaćin od 7. do 10. februara mađarski grad Zalaegerseg.

U seniorskoj konkurenciji igraće Daniel Tepša i Baranj Čongor (obojica Beograd „Poštanska štedionica“) i Livia Santo (Pionir, Subotica). U juniorskoj konkurencniji za titule će se boriti Hermina Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej) i Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), kao i Robert Ernješi (Segedin) i Igor Kovačić (Crvena zvezda BN Bos).

Zbog obaveza u ekipi Sporta iz Podbrezove, na spisku nema Vilmoša Zavarka svetskog rekordera i najboljeg srpskog kuglaša.

U stručnom timu su selektor seniorki Mirko Čukvas i selektor juniora Vojko Pavlović. Vođa delegcije biće Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC).

- Ove godine srpsko kuglanje biće dva puta na ispitu u Zalaegersegu, prvo na pojedinačnom Svetskom kupu, potom i na ekipnom Šampionatu sveta za seniore i kadete od 9. do 25. maja – kaže Uroš Dragojlović.- Dobri rezultati na Svetskom kupu, sigurno će pomoći da sa poletom nastavimo sezonu sa ciljem da u maju odbranimo obe ekipne titule u muškoj konkurenciji – seniorsku i kadetsku, ali i da nam se ženske reprezentacije upuste u borbe za medalje. Priželjkujemo, posebeno, pobedu seniora jer bi tako postali trostruki uzastopni šampioni sveta pošto su već dva puta 2009. u Detnhajmu i 2011. u Sarajevu osvajali “krov sveta”.

Na poslednjem Svetskom kupu u Talinu u Estoniji 2011. Livia Santo i Robert Ernješi su osvojili juniorske zlatne medalje, a Vilmoš Zavarko seniorsko srebro. Ernješi je prošle godine na kadetskom Svetskom kupu u Baucenu u Nemačkoj osvojio pojedinačno zlato. Santo ima i juniorsku bronzu 2008.

Sa Svetskih kupova u ovoj selekciji medalje imaju i Daniel Tepša (seniorska bronza iz Rijeke 2009), Čongor Baranj (juniorska bronza 2006) i Hermina Lukač (pionirsko srebro u paru sa Markom Antićem u Rijeci 2010).

Kuglaši su sa svetskih kupova (pionirski, kadetski, juniorski i seniorski) doneli, od 1989. do sada, 24 medalje (11 – 4- 9). Robert Ernješi ima tri titule (dve kadetske 2010. i 2012. i juniorsku 2011), Milana Pavlic dve titule (kadetsku pojedinačnu i kadetsku u paru sa Ivanom Anđelkovićem 2008) i po jednu titulu imaju Livia Santo (juniorsku 2011), Vilmoš Zavarko (juniorsku 2009), Antonija Škafar (seniorska, 1989.), Arpad Boroš (seniorska 1994.), Sanela Nović Suturović (seniorska 2001) i Sandra Matešić (seniorska 2002).