spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Beograd slavio u Zrenjaninu
Mario Mušanić pobednik „Memorijala Štikovac“
U subotu u Banji Junaković „Memorijal Štikovac“
Fatović sa seniorkama, Čukvas sa kadetima


Beograd slavio u Zrenjaninu

 

ZRENjANIN, 31. avgust (Info centar).- Kuglaši srpskog šampiona, Beograda, pobedili su u prijateljskom meču u Zrenjaninu ekipu srpkoligaša Kristala sa 3.417:3.368 (5:3).

Beograd je igrao u kombinovanom sastavu i igrač dana bio je bronzani sa SP u Brnu ove godine, reprezentativac Beograda, Goran Ostojić sa 603 čunja, drugi rezultat imao je Zrenjaninac Radovan Vlajkov pojačanje Beograda ove sezone, juniorski vicešampion sveta, sa 569 čunjeva. U redovima domaćina dva najbolja rezultata postigli su Gajin sa 571 i Trifunjagić sa 570 čunjeva. Meč je sudila Milena Subin.

Na poziv agilnog sekretara Kristala Bosiljke Božić, meču je prisustvovao i Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije, koji je istakao:

- Zrenjanin je jedni grad u Srbiji koji ima dve kuglane sa sertifikatom na kojima mogu da se igraju i internacionalni mečevi. Takođe, poznat je i kao rasadnik reprezentativaca. Poslednjih godina na svakom svetskom prvenstvu imali smo u našim reprezentacijama, od kadetske do seniorske, igrače i igračice ponikle u Zrenjaninu. Prijateljski mečevi su izvanredna prilika za popularizaciju kuglaškog sporta, posebno među mladima. Kristalu i Beogradu ovaj meč dobro će doći u pripremama za novi šampionat koji počinje 14. i 15. septembra a domaćinima želim da se na kraju sezone raduju plasmanu muške ekipe u Super ligu Srbije.

Mario Mušanić pobednik „Memorijala Štikovac“

 

BANjA JUNAKOVIĆ, 30. avgust (Info centar).- Mario Mušanić, hrvatski reprezentativac, kuglaš Osijeka pobednik je „Memorijalnog turnira Đuro Štikovac“ održanog na kuglani sa osam staza u Banji Junaković sa 672 čunja.

Drugo mesto pripalo je slovenačkom kuglašu iz Bresta iz Cerknica Mateju Lepeju sa sa 670 čunjeva, dok je treći bio kapiten srpske reprezentacije, šampiona sveta i pojačanje Beograda u novoj sezoni Jovan Ćalić sa 664 čunja.

Prva tri mesta odlučena su u poslednjem bloku od osam igrača. Završnica je bila veoma uzbudljiva. Lepej je završio sa 670 čunjeva, „jurili“ su ga Ćalić i Mušanić. Ćalić je imao 662 čunja i dva „seljaka“ na stazi, ali je promašio u 28. hicu levi čunj i nije mogao da napravi „prelaz“ u pune završivši sa 664 čunja. Mušanić je u 29. hicu srušio prvi čunj i desnog „seljaka“ i došao na 666 čunjeva, ušao u pune i oborio šest „drva“ pretekavši i Lepeja i Ćalića.

Turnir je svečano otvorio predsednik SO Apatin dr Živorad Smiljanić i poželeo dobre rezultate kuglašima iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije na jednoj od najboljih kuglana u regionu sa osam staza u Banji Junaković. Učesnike i goste pozdravio je Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije. Prisustvovali su i Franc Gornik (Slovenija) rukovodilac sektora za merkiting Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC), Vojko Pavlović generalni sekretar KS Srbije kao i brojne ugledne zvanice i prijatelji kuglaškog sporta i porodice Štikovac.

„Memorijal Štikovac“ održava se u spoman na kuglaša, kuglaškog radnika i prvog selektora SRJ, jednog od najuspešnijih stručnjaka u istorije našeg kuglaškog sporta Đuru Štikovca koji je preminuo u Beogradu 2004.

Trofeje je obezbedila porodica Štikovac, a organizaciju turnira pomogli su SO Apatin i Banja Junaković, Kuglaški savez Srbije, Pak promet iz Kragujevca, Voda Vrnjci, Zooplast iz Beograda, „Da kapo“, Dušan Kudra iz Banjaluke, Đorđe Jovanić iz Apatina i brojni prijatelji kuglaškog sporta.

Rezultati, „Memorijal Štikovac 2014“, kuglana u Banji Junaković: 1. Mario Mušanić (Hrvatska, Osijek) 672, 2. Matej Lepej (Slovenija, Brest Cerkince) 670, 3. Jovan Ćalić (Srbija, Beograd) 664, 4. Goran Ostojić (Srbija, Beograd) 641, 5. Mario Liović (Hrvatska, Osijek) 623, 6. Novak Obradović (Srbija, Partizan) 612, 7. Nikola Matijaš (Srbija, Partizan) 608, 8, Franci Velišček (Slovenija, Brest) 606, 9. Njegoš Šakić (Srbija, Beograd) 605, 10. Igor Šarkezi (Hrvatska, Osijek) 604, 11. Željko Miličević (Srbija, Crvena zvezda) 595 čunjeva itd. Učestvovala 32 kuglaša.

Srbija, Beogrda) 641, 5. Sudio je srpski internacionalni sudija Dragi Štikovac iz Beograda.

Dosadašnji pobednici „Memorijala Đure Štikovca“ – 2006: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2007: Željko Miličević (Srbija, NIS petrol - Beograd), 2008: Daniel Tepša (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2009: nije održan, 2010: Željko Miličević (Srbija, Zanatlija, Slavonski Brod), 2011: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2012: Čongor Baranj (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2013: Igor Šarkezi (Hrvatska, Osijek), 2014: Mario Mušanić (Hrvatska, Osijek).

U subotu u Banji Junaković „Memorijal Štikovac“

RASPORED VIII MEMORIJALNOG TURNIRA “ĐURO ŠTIKOVAC” PREUZMI

 

BEOGRAD, 28. avgust (Info centar).- Međunarodni kuglaški turnir „Memorijal Đura Štikovac“ u spomen na nekadašnjeg kuglaša, kuglaškog radnika i prvog selektora SRJ koji je preminuo u januaru 2004. održaće se u subotu od 12 časova na kuglani sa osam staza u Banji Junaković kod Apatina.

- Svlačionice sportskog centra na Banjici u Beogradu, gde je i kuglana, se renoviraju i morali smo da preselimo ove godine turnir u Banju Junaković – kaže direktor turnira, sin Đure Štikovca, Dragi, inače srpski internacionalni kuglaški sudija koji će i biti glavni arbitar.- Dolazi da brani titulu hrvatski kuglaš Igor Šarkezi iz Osijeka, kao i još nekoliko hrvatskih reprezentativaca. Iz Banjaluke dolaze dva kuglaša, od srpskih reprezentativaca iz šampiona Beograda učešće je najavio Goran Ostojić koji je lane u Beogradu bio drugi, Jovan Ćalić, Arpad Antal, Srđan Šokac... Iz Metalca iz Gornjeg Milanovca učestvovaće Goran Čaluković i Miloš Paunović, iz Partizana Novak Obradović i Nikola Matijaš, iz Crvene zvezde Jovan Kerečki... Pozvani su i najbolji igrači Apatina i Poleta „AV“ iz Sombora tako da se očekuje lepa i neizvesna borba na jednom od najjačih nekomercijalnih turnira u regionu.

Trofeje je obezbedila porodica Štikovac, a organizaciju turnira pomogli su SO Apatin i Banja Junaković, Kuglaški savez Srbije, Pak promet iz Kragujevca, Voda Vrnjci, Zooplasti iz Beograda, „Da kapo“, Dušan Kudra iz Banjaluke i brojni prijatelji kuglaškog sporta.

Dosadašnji pobednici „Memorijala Đure Štikovca“ – 2006: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2007: Željko Miličević (Srbija, NIS petrol - Beograd), 2008: Daniel Tepša (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2009: nije održan, 2010: Željko Miličević (Srbija, Zanatlija, Velika Gradiška), 2011: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2012: Čongor Baranj (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2013: Igor Šarkezi (Hrvatska, Osijek).

Fatović sa seniorkama, Čukvas sa kadetima

 

BEOGRAD, 28. avgust (Info centar).- Članovi Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije na sednici u Beogradu (predsedavao predsednik Uroš Dragojlović) prihvatili su predlog Stručnog saveta KSS da se, posle ostavke Mirka Čukvasa, selektora seniorki, na ovu dužnost izabere Dragan Fatović, koji je do sada vodio kadete. Kedetsku mušku reprezentaciju vodiće Mirko Čukvas.

Čukvas je podneo ostavku posle seniorskog pojedinačnog Šampionata sveta u maju u Brnu i prihvaćena mu je na sednici UO KSS u Vrbasu u julu.

Fatović je bio selektor ženske seniorske reprezentacije na SP u Banjaluci 2006. i Detenhajmu 2009. Predlog Stručnog saveta KSS, koji je obrazložio predsednik Voja Gajinov, usvojen je sa četiri glasa „za“ i jednim uzdržanim.

Usvojeni su Sportski, Discipcinski, Sudijski, Tehnički i Zdravstveni pravilnik, kao i Pravilnik o nadoknadama za prelazak igrača u zemlji i odlazak igrača u inostranstvo, koji su usklađeni sa Zakonom o sportu Srbije.