spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Kuglaš Niš puta Edo Crnalić najbolji sportski novinar Niša u 2014.
Svetske zvezde u Bačkoj Topoli!
Vlajkov pobedio u Gradišci

Kuglaš Niš puta Edo Crnalić najbolji sportski novinar Niša u 2014.

 

NIŠ, 26. decembar (Info centar).- Za najboljeg sportskog novinara u 2014. u Nišu u izboru Sekcije sportskih novinara Niša (SSNN) proglašen je Edo Crnalić urednik Sportske redakcije Niške televizije, kuglaš superligaša i učesnika Lige šampiona Niš puta.

Strelac Katarina Biserčić član kluba “Niš 1881” je proglašena za najboljeg sportistu Niša za 2014. Bila je članica reprezentacije Srbije koja je na Šampionatu sveta u Granadi osvojila bronzanu medalju vazdušnom puškom.

Najbolji mladi sportista Niša je strelac Andrija Milovanović, koji je na Olimpijskim igrama mladih u Nankingu vazdušnom puškom osvojio četvrto i peto mesto.

Najuspešniji kolektiv je Rukometni klub Niš, pobednik Kupa Srbije ove godine.

Za sportsku ličnost Niša u ovoj godini proglašen je košarkaš Stefan Jović član „srebrne“ reprezentacije Srbije na SP u Španiji.

U 36. izboru najboljih, posebna priznanja pripala su Kajak klubu Gusar za veliku hrabrost njegovih članova iskazanu u pomaganju poplavljenima kao i Univerzitetskom sportskom savezu Niša, Siniši Prokiću i Marku Cvetkoviću.

Novinar Politike Toma Todorović, dopisnik „Sportskog Žurnala“ Jovan Marjanović, novinari „Narodnih novina“ Branimir Živković i Zoran Petrović ko i član SSNN Goran Panajotović dobili su nagrade za dugogodišnji rad u sportskom novinarstvu.

Nagrade i priznanja uručili su gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić, gradski većnik zadužen za sport Milan Pešić, predsednik ovogodišnjeg žirija proslavljeni rukometaš Ivan Lapčević i predsednik SSNN Dušan Jocić.

Svetske zvezde u Bačkoj Topoli!

BAČKA TOPOLA, 25. decembar (Info centar).- Spektakularnim mečom Srbija – reprezentacija sveta 27. decembra u 14 časova svečano će se otvoriti kuglana sa šest staza u Bačkoj Topoli „Funk arena“.

Biće to najveća revija svetskih zvezda, jer će učestvovati svi osvajači medalja pojedinačno i za kombinaciju sa ovogodišnjeg SP u Brnu! Reprezentaciju Srbije vodiće selektor Miloš Ponjavić, dok će na kormilu selekcije sveta biti Karl Hajnc Šmit (Nemačka).

- Bačka Topola, koja ima ogromnu kuglašku tradiciju, zaslužila je ovu kuglanu koja je jedna od najlepših u svetu  i drago mi je što će je zvanično otvoriti reprezentacija Srbije, šampion sveta 2009. i 2011. i „bronzana“ 2013. protiv selekcije sveta u kojoj je prva violina svetski rekorder sa 734 čunja Mađar Tamaš Kiš – kaže Miloš Ponjavić.- Pozvao sam pod zastavu sve one koji su bili kovači naših velikih uspeha u poslednjih deset godina kao i neke mlade igrače. Nedostaje Uroš Jagličić koji je, iako dobro igra super ligu, još rekovalescent pa sam ga poštedeo.

Ponjavić planira u januaru prvo okupljanje kanndidata za reprezentaciju u zaletu za ekipno Prvenstvo sveta u Nemačkoj u maju 2015.

- Neki igrači su se meni zahvalili, nekima ću se ja zahvaliti i sigurno je da će u Nemačku ići znatno podmlađena reprezentacija. Na žalost, baza odakle smo crpeli talente se smanjila, imamo ih, ali ne u tolikoj meri kao ranije i svi zajedno moraćemo da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom koji nije prisutan samo u našem sportu – naglasio je Ponjavić.

Miloš Ponjavić je za reviju zvezda u Bačkoj Topoli pozvao Vilmoša Zavarka i Daniela Tepšu (Sport, Podbrezova), Jovana Ćalića, Gorana Ostojića, Igora Kovačića, Čongora Baranja i Miloša Simijonovića (Beograd), Roberta Ernješija  i Tibora Sela (Segedin). Rivali će im, u reprezentaciji sveta  biti mađarski reprezentativci Levante Kakuk, Norbert Kiš i Žombor Zapletan, svetski šampion iz Skoplja 2006. srpski reprezentativac Arpad Antal (Beograd), hrvatski reprezentativci Branislav Bogdanović i Matko Bulka, makedonski asovi Damir Fućkar i Aleksandar Sokolovski i Austrijanac Lukas Huber. Igraće se sa svih devet igrača, na šest staza, u tri „bloka“.

Ljubitelji kuglanja u „Funk areni“ tako će imati priliku da na delu vide sve osvajače medalje u pojedinačnoj konkurenciji sa ovogodišnjeg SP u Brnu (Kakuk, T. Kiš, Ostojić, Huber) i u kombinaciji (T. Kiš, Kovačić i Zavarko). U sprintu nedostaju prvak sveta Čeh (Slovačka) koji je operisao koleno i vicešampion Lupu (Rumunija) a u ovoj disciplini su bronze osvojili naši reprezentativci Zavarko i Kovačić. Igraće i „bronzani“ u miksu (sa Jasminom Anđelković) srpski reprezentativac Čongor Baranj.

U selekciji sveta Tamaš Kiš (Mađarska) je i broj jedan na svetskoj rang listi. Zavarko je drugi, a na deobi trećeg mesta je Mađar Kakuk. Fućkar je deveti, Huber 11, Ostojić 12,  Baranj 13, Zapletan 14, Ernješi 19, Tepša 21, Bulka 22... Sa svetske rang liste za gran pri turnire igraće prvoplasirani Baranj, drugoplasirani Zavarko, petoplasirani Tepša, šestoplasirani Ćalić (svi Srbija),  osmoplasirani Zapletan, devetoplasirani Ernješi (Srbija), 11. Kakuk, 19. Sel (Srbija), 25. Kovačić (Srbija)...

Posle revijalnog meča, u nedelju 28. decembra odigraće se pojedinačni turnir sa lepe novčane i robne nagrade! Mesta ima za 24 najbolja – 20 iz kvalifikacija koje traju već desetak dana i četvoricu po pozivu organizatora.  U kvalifikacijama je čak tri puta do sada obaran rekord kuglane: prvo Zavarko 673, potom Tepša 680 i ponovo Zavarko 698! U kvalifikacijama, uz kotizaciju, moguće je „bacati“ i više puta i trenutni redosled je: 1. Vilmoš Zavarko 698, 2. Danile Teša (obojica Sport) 680, 3. Čongor Baranj 663,  4. Goran Ostojić (obojica Beograd) 644, 5. Branislav Bogdanović (Zaprešić, Hrvatska) 630, 7. Ivan Mesaroš (Jedinstvo, Novi Bečej) 626, 7. Žolt Kiš (Polet AV, Sombor) 614, 8. Tibor Sel (Srbija, Segedin) 614, 9. Bojan Vlakeski (Makedonija, Vardar) 611 čunjeva itd. Među 20 najboljih u apsolutnoj konkurenciji su trenutno i dve dame: na 12. mestu je „bronzana“ u miksu sa SP u Brnu Jasmina Anđelković iz novosadskog Džambo investa sa 605 čunjeva i na 20. mestu  Sabina Šokac (Pionir) sa 587 čunjeva. Kroz kvalifikacije je prošlo do sada 59 kuglaša i kuglašica.

Organitzaciju spektakla pomogli su Funk, Sat trakt komunikacije, Usluga, restoran Gurman, KSS... Ulaz je slobodan.
Vlajkov pobedio u Gradišci


GRADIŠKA, 25. decembar (Info centar).- Radovan Vlajkov, juniorski vicešampion sveta u kombinaciji, reprezentativac srpskog šampiona Beograda, osvojio je prvo mesto na trećem „Memorijalnom turniru Sanjin Aleksić“ u Gradišci u Republici Srpskoj u spomen na talentovanog mladog kuglaša, kadetskog reprezentativca BiH iz ovog mesta, tragično nastradalog u saobraćajnoj nesreći.

Vlajkov, koji je na prvom i drugom turniru 2012. i 2013.  bio treći,  je oborio 647 čunjeva. Pretekao je prošlogodišnjeg pobednika i rekordera kuglane (666) juniorskog šampiona i seniorskog vicešampiona sveta Igora Kovačića, takođe reprezentativca Beograda, koji je srušio 638 čunjeva. Treće i četvrto mesto osvojili su članovi juniorske reprezentacije Srbije, trostrukih šampiona sveta, koju su na turnir doveli  predsednik KSS Uroš Dragojlović i selektor Vojko Pavlović, Boris Kličarić iz Crvene zvezde sa 613 čunjeva i Milorad Vojnović iz novosadskog Radničkog sa 605 čunjeva i samo su oni prebacili granicu od 600 „drva“.

- Dobro su igrali, kuglana je zahtevna i ovakvi rezultati mogu samo da raduju – komentar je Vojka Pavlovića selektora juniorske reprezentacije.- Zahvaljujemo se organizatorima na sjajnom gostoprimstvu i čestitamo na dobroj organizaciji turnira.

Reprezentativac Srbije Marko Antić iz Crvene zvezde je oborio 586 čunjeva, Boris Manojlović uz zrenjaninskog Banata srušio je 572 čunja, a Borislav Rogić iz Partizana 537 čunjeva.

Trofeje su obezbedili porodica Aleksić i vredni kuglaški radnici iz Gradiške.

DOSADAŠNjI POBEDNICI – 2012: Marko Trklja (Knin Revita) 639, 2013: Igor Kovačić (Srbija) 666, 2014: Radovan Vlajkov (Srbija) 647.