spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ KSS

Srbija pobedila svetske zvezde, Zavarko oborio rekord 701 čunj!


Srbija pobedila svetske zvezde, Zavarko oborio rekord  701 čunj!

 

BAČKA TOPOLA, 27. decembar (Info centar).-  Reprezentacija Srbije, dvostruki šampion sveta (2009. i 2011) savladala je reprezentaciju sveta „Zlatne zvezde“ u revijalnom meču na otvaranju kuglane u Bačkoj Topoli sa 3.812:3.785 čunjeva. Domaćini su, u meču u kome je rezultat bio u drugom planu, pobedili i sa devet igrača (4.582:4528)  a bili su bolji i u set poenima 7:4.

Igrač dana bio je srpski reprezentativac, najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko sa rekordnih 701 čunj (po setovima 175, 182, 167, 177). Podario je novoj kuglani rekord svetske vrednosti. Zavarko je pre nekoliko dana u kvalifikacijama za pojedinačni turnir u nedelju „Vojvođanska velika nagrada“ postavio rekord kuglane od 598 čunjeva. U poslednja dva hica oborio je dve „devetke“ i prebacio magičnu granicu!

- Kuglana je sjajna, pravo je zadovoljstvo igrati na njoj. U nedelju dana sam dva puta popravljao rekord.  Ponela me je i publika, jednostavno nisam smeo da ih izneverim, došli su iz svih krajeva Srbije i hvala im na podršci – rekao je Zavarko, kome su direktor „Funk arene“ Miloš Milivojević i sudija Margit Tot uručili pehar za najbolji rezultat meča i rekord kuglane.

Meč je odigran sa devet igrača, u tri „bloka“, ali  se za konačan ishod  računalo po  šest najboljih rezultata. U redovima „Zlatnih zvezda“ najbolji je bio pojedinačni prvak sveta Mađar Levante Kakuk sa 660 čunjeva. Treći rezultat meča imao je hrvatski internacionalac Matko Bulka sa 656 čunjeva, a četvrti srpski reprezentativac Čongor Baranj sa 640 čunjeva. Reprezentacija Srbije sa šest igrača napravila je prosek od 602 čunja po igraču. 

Na svečanom otvaranju kuglane, učesnike, ugledne goste i veliki broj gledalaca pozdravio je Uroš Zeković pomoćnik ministra omladine i sporta Srbije koji je istakao:

- Na primeru ovog divnog sportskog objekata pokazalo se koliko je višestruko korisno i efikasno  kada se zajedno ulaže u  infrastrukturu. Partnerstvo Minstarstva omladine i sporta Srbije, pokrajinske vlade, lokalne uprave i fabrike Funk  podarilo je Bačkoj Topoli  jednu od najmodernijih kuglana sa šest staza u regionu koja će, sigaran sam, pomoći i razvoju celokupnog srpskog kuglanja – istakao je Zeković.

Mihalj Njilaši, potpredsednik Vlade Vojvodine je u pozdravnoj reči podvukao:

- Drago nam je što se na otvaranju okupio ovako veliki broj svetskih kugalaških zvezda i želim im dobre rezultate. Još jednom se dokazalo da sloga kući gradi, saradnja  države, pokrajine, opštine i privatne firime  pomogla je  da se danas okupimo u ovom velelepnom objektu koji služi na ponos Bačkoj Topoli.

Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije se zahvalio  u ime svih kuglaša i kuglaških radnika Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Vladi Vojvodine, Opštini Bačka Topola i fabrici Funk:

- Dobili smo kuglanu koju je Međunarodna kuglaška fedarcija FIK NBC već odredila da bude domaćin dva najznačajnija takmičenja za klubove, Svetskog kupa  u 2015. i Kupa Evrope u 2016. – rekao je Dragojlović.-  Hvala i selektorima Milošu Ponjaviću i Karl Hajnc Šmitu koji su doveli na otvaranje najveće svetske zvezde, ovo su stvarno zlatni timovi.  Među ovih 18 igrača nema ni jednog koji nema neku svetsku medalju, moja procena je da su okićeni sa 40-tak svetskih trofeja svih boja...

Meč je sudila legenda srpskog kuglanja iz Bačke Topole Margit Tot koja je osvajala medalje u reprezentaciji Jugoslavije. Direktor „Funk arene“ Miloš Milivojević se  rekao:

- Hvala svima koji su pomogli da dobijemo ovu kuglanu na kojoj  je Margit Tot, naša Magi, već počela da uči najmlađe u školi kuglanja. Ostvarili smo san generacija kuglaša i kuglašica iz Bačke Topole, a  velike zasluge za to imaju Lazar Nerić, Arpad Antal, Melinda Kokai Mernjak, Atila Babi, Aleksa Kumić...

Svečanom otvaranju prisustvovali su i Balint Pastor narodni poslanik u Skupštini Srbije, Gabor Kišlinden predsednik Opštine Bačka Topola, Laslo Čikoš iz Sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine, legendani reprezentativac Jugoslavije  iz Debeljače Jožef Senaši, direktor reprezentacije Milan Jovanović, selektor ženske  seniorske reprezantacije Dragan Fatović, selektor juniorki Mirko Čukvas, generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, selekor ženske austrijske reprezentacije Anika Martiškova, veliki broj kuglaša i kuglašica, veterana kuglaškog sporta, a gledalište je bilo prepuno!

U nedelju 28. decembar odigraće se „Vojvođanska velika nagrada“ na kojoj će učestvovati 24 igrača i boriće se za lepe novbčane i robne nagrade. Iz kvalifikacija, za koje su se računali i rezultati iz revijalnog meča, plasiralo se 20 igrača, a organizatori su dodelili i četiri pozivnice.

REZULTATI, REVIJALNI MEČ SRBIJA – REPREZENTACIJA SVETA „ZLATNE ZVEZDE“, KUGLANA U BAČKOJ TOPOLI- SA ŠEST IGRAČA: 3.812:3.785. SA DEVET IGRAČA: 4.582:4.528 (7:4).

 Rezultati svih igrača sa poenima: Vilmoš Zavarko – Branislav Bogdanović (Hrvatska) 1:0 (701:587, 4:0), Igor Kovačić – Levante Kakuk (Mađarska) 0:1 (610:660, 0:4), Tibor Sel – Matko Bulka (Hrvatska) 0:1 (618:656, 0:4), Čongor Baranj – Žombor Zapletan (Mađarska)  1:0 (640:606, 2:2), Daniel Tepša – Arpad Antal (Srbija)  1:0 (622:579, 4:0), Miloš Simijonović – Aleksandar Sokolovski (Makedonija) 1:0 (599:599, 3:1), Robert Ernješi – Tamaš Kiš (Mađarska) 0:1 (578:633, 1:3), , Jovan Ćalić - Damir Fućkar (Makedonija)  1:0 (621:577, 3:1), Goran Ostojić – Lukas Huber (Austrija) 0:1 (593:631, 1,5:2,5).