spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Počinje bitka za svetske seniorske medalje

Počinje bitka za svetske seniorske medalje

 

BRNO, 18. maj (Info centar). – Pojedinačni seniorski Šampionat sveta u kuglanju počinje u ponedeljak 19. maja u Brnu. Seniorske selekcije Srbije su doputvale u Brno u nedelju pre podne, bodile naše omladince i omladinke u pojedinačnom finalu i radovali se zlatnoj medalji Igora Kovačića i srebrnoj Radovana Vlajkova u kombinaciji.

Srbija ima pravo na šest kuglaša i četiri kuglašice. Miloš Ponjavić, selektor seniora odlučio se za Vilmoša Zavarka, Daniela Tepšu, Gorana Ostojića, Čongora Baranja i dva omladinca Roberta Ernješija i Igora Kovačića, dok je selektor seniorki Mirko Čukvas odredio za borbe za svetske trofeje Jelenu Bogdanov, Renatu Vilov, Jasminu Anđelković i Zoricu Barać.

Ponedeljak 19. maj i utorak 20. maj rezervisni su za pojedinačni deo, a u utorak od 18 časova igraće se i prvo kolo tandema. Već 21. maja podeleće se medalje za tandeme i u sprintu. Drugo kolo pojedinačnog dela je 22. maja, a 23. maja su osmina i četvrtfinale. Polufinale i finale je 24. maja.

Miološ Ponjavić je odlučio da u pojedinačnim kvalifikacijama prvog dana igraju Robert Ernješi (9,00), Daniel Tepša (13,00) i Čongor Baranj (16,00), dok će Mirko Čukvas izvesti na staze Jasminu Anđelković (11,20) i Renatu Vilov (14,50).

- Imamo obavezu da odbranimo titulu najbolje nacije na Prvenstva sveta iz Lesna 2012. Dobro smo se pripremali u Banji Junaković i nadam se da će taj rad doneti uspehe u Brnu - kaže Miloš Ponjavić.- Neće biti lako, ovde je došao krem svetskog kuglanja.

Sa time se slaže i svetski prvak u kombinaciji uz Lesna Vimoš Zavarko:

- Ovo će biti jedan od najkvalitetnijih i po sastavu najjačih Šampionata sveta. Sve što vredi došlo je da se bori za medalje. Na to je uticao i novi termin u maju, bolji nego onaj u oktobru, kada smo morali na mesec dana po početku liga da imamo formu za svetsko prvenstvo.

U Lesnom 2012. na prošlom pojedinačnom Prvenstvu sveta Srbija je osvojila osam medalja zlato, četiri srebra i tri bronze. Prvak sveta u kombinaciji (najkompletniji igrač šampionata, sabira se najbolji rezultat iz pojednačnog – klasik i pojedinačnog - sprint) bio je Vilmoš Zavarko sa novim svetskim rekrodm od 953 čunja (727 pojednačno i 226 sprint), tri srebrne medalje pripale su Robertu Ernješiju – pojedinačno klasik, pojednačno – za kombinaciju i pojedinačno – sprint, a jedna Livii Santo u pojednačnom delu – klasik, dok su tri bronze osvojili Vilmoš Zavarko i Daniel Tepša u sprintu kao i Vilmoš Zavarko u pojedinačnoj - klasik konkurenciji. Srbija je bila najuspešnija nacija na Šampionatu sveta, ispred Hrvatske i Mađarske.

Na svečanom otvaranju u defileu 16 nacionalnih selekcija bili su Jelena Bodanov i Igor Kovačić koji je nosio zastavu Srbije.

Šamionat je svečano otvorio u prisustvu brojnih uglednika Zigfrid Švajkard predsednik Međunarodne kuglaške federacij FIK NBC.