spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Za vikend kreću superligaški karavani
Crvena zvezda u subotu slavi 60. rođendan
Partizan iz Humske po bodove u Kragujevac

Beograd se osvežio Revitom

Kuglanje

 

Za vikend kreću superligaški karavani

 

BEOGRAD, 6. septembar (Info centar).- Prvo kolo kugalaških Super liga Srbije odigraće se u subotu i nedelju 7. i 8. septembra.

Parovi prvog kola su – kuglaši – subota: Senta Visa Prom - Kordun Kljajićevo (15,00), nedelja, Zrenjanin: Banat - Niš put (11,00), Beograd: Beograd - Metalac Gornji Milanovac (11,00), Kragujevac: Vodovod - Partizan (11,00), Kruševac: Car Lazar – Crvena zvezda (12,00).

Kuglašice – subota, Banja Junaković: Apatin - Rudar Kostolac (16,00), Novi sad (na Sajmištu): SPC Vojvodina - Džambo invest Novi Sad (16,00), nedelja, Kragujevac: Rudar Kostolac - Vrbas Dana (14,00), Zrenjanin: Kristal – Jedinstvo Novi Bečej (14,00), Novi Sad (na Sajmištu): Srem Ruma – Banat Zrenjanin (16,00).

Kod kuglaša titulu brani Beograd, dok su novajlije Kordun iz Kljajićeva i Vodovod iz Kragujevca.

Kuglašice subotičkog Pionira brane titulu, novajlije su Rudar iz Kostolca i Banat iz Zrenjanina.

Jesenji deo šampionata završiće se 16. i 17. novembra, prolećni će početi 23. i 24. novembra a završetak šampionata je 29. marta iduće godine.

Srpsko reprezentativno kuglanje u 2014. biće na svetskim ispitima u maju u Brnu gde će se odigrati svetsko kadetsko i juniorsko prvenstvo (7 – 17. maj) i potom od 18. do 25. maja pojedinačni seniorski Svetski kup.

 

Kuglanje

 

Crvena zvezda u subotu slavi 60. rođendan

 

BEOGRAD, 5. septembar (Info centar).- Kuglaški klub Crvena zvezda u subotu 7. septembra prigodnim turnirom na kuglani na Banjici obeležiće 60 gdina uspešnog rada.

Učestvovaće , uz domaćina Crvenu zvezdu i Car Lazar iz Kruševca, Makpetrol iz Skoplja i Borac iz Banjaluke. Početak turnira je u 10 časova. Na prigodnoj svečanosti po završetku podeliće se zahvalnice i priznanja kuglašima, sportskim radnicima i prijateljima ovog kluba povodom velikog jubileja.

- Crvena zvezda je osnovana 1953. i uspela je, zahvaljujući pre svega velikom entuzijazmu da opstane često i u veoma teškim okolnostima – kaže sadašnji predsenik, dugogodišnji provotimac Miroslav Macura.- Kuriozitet je da nikada nije imala svoju kuglanu, uvek je bila domaćin ili u Đušinoj, ili na Tašmajdanu, kasnije u Rakovici i sada na Banjici. Ipak dala je nekoliko reprezentativaca Jugoslavije a često su njeni igrači bili okosnica selekcija Srbije. Na prvom Šampionatu sveta u kuglanju u Beogradu 1953. kuglaš Crvene zvezde Dušan Denić, kasnije i dugogodišnji predsednik, bio je član reprezentcije Jugslavije koja je osvajila zlatnu medalju. Na Šampionatu sveta u Minhenu 1986. iz Crvene zvezde u reprezentaciji Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju bio je Duje Puharić, koji je u kombinaciji bio naujspešniji jugoslovenski igrač plasiravši se na osmo mesto.

Crvena zvezda je 1985. u Skoplju osvojila šampionsku titulu na Prvenstvu Jugoslavije - narodni način i to je jedan od najvećih uspeha srpskog i beogradskog kuglanja. U tom timu igrali su Duje Puharić. Jezdimir Stanimirović, Stanko Polić, Petar Knežević, Dragan Mandić, Zoki Miladinović, Ivo Muslim, Zoran Dragović, Nikola Vujić, Milan Milovanović, Vladimir Grbić...

U SRJ, crveno beli su bili prvi šampioni 1992. a titulu su osvajali ukupno šest puta (1992, 1993, 1999, 2002, 2003. i 2004).U prvoj šampionskoj selekciji igrali su Dušan Ajduković, Dragan Trkulja, Nenad Sekulić, Jovica i Dragi Štikovac, Predrag Sopko, Zoran Golubović, Jezdimir Stanimirović, Svetozar Čolak...

Prvi predsednik i osnivač Crvene zvezde bio je Petar Trikić, koji je proglašen i za počasnog predsednika kluba. Velike uspeh crveno – beli su beležili i za vreme predsednikovanja legendarnog košarkaša OKK Beograda Ljubiše Buše Stankovića. Kroz klub su prošli, kao igrači ili sportski radnici, Mile Milinković, Miki Gaus (dugodišnji sekretar), Velibor Velja Belević, Nikola Kosavac, Ljuba Marinković, Uroš Prentović, Andrija Pantović, Rade Stojić, Rade Isakov, Slobodan Pavlović, Ivica Čačić, Jovan Calić, Ljubo Vrdoljačić, Božo Klarić, Aleksandar Janković, braća Nikola, Dragan i Mića Vujić, Dragan Anđelić, Vladimir Kosavac, Dragan Nenadović, Srba Stanković, Jovan Margetić, Dragan Rodić, Stevan Alavanja, Stefan Popović, Goran Vekić, Petar Miščević, Tibor Sel, Dušan Ilić, Novak Obradović, Nikola Matijaš, Đorđe Đermanović...

Najveći međunarodni uspeh Crvene zvezde je četvrto mesto u kupu Evrope 1998. u Klagenfurtu u Austriji.

Crvena zvezda je u sezoni 2011 – 2012. bila treća u šampionatu, a u godini jubileja u sezoni 2012- 2013. sedma. Veteranska ekipa Crvene zvezde Miroslav Macura, Milan Ostojić i Branko Jovanović postala je ove sezone vicešampion Srbije.

Mladi kuglaši Crvene zvezde su svom klubu za rođendan ove godine poklonili pregršt trofeja: Kovačić je pobedio u junirskom Svetskom kupu a postao je seniorski šampion Srbije u kombinaciji, dok je Kujundžić osvojio srebrnu medalju u sprintu na kadetskom Prvenstvu sveta u Zalagersegu. Kujundžić i Kovačić su postali juniorski vicešampioni Srbije u tandemu.

Igor Kovačić je, iako još junior, sa seniorskom reprezentacijom Srbije ove godine osvojio bronzu na SP u Zalaegersegu, a prošle godine je osvojio juniorsko ekipno svetsko zlato. Ima i svetsko zlato u tandemu sa Kovačem kao i pojednačnu bronzu u sprintu sa SP 2011. i dve godine za redom je najbolji kadet i junior SD Crvena zvezda.

Poslednjih godina Crvena zvezda je igrala sa timom sastavljenim od mladosti i iskustva, sa omladincima Igorom Kovačićem, Vladom Jevtićem, Alenom Kunidžićem, Ivanom Anđelkovićem i standarnim prvotimcima Jovanom Keričkim, Ljubišom Suzićem, Miroslavom Macurom, Draganom Vukelićem, Bobanom Maksimovićem, Ilijom Kornjačom, Milosavljevićem...Novu sezonu dočekuje sa dva pojačanja, Sašom Juhasom, seniorskim šampionom Srbije 2012. i juniorskim reprezentativcem Bojanom Kličarićem.
Kuglanje

 

Partizan iz Humske po bodove u Kragujevac

 

BEOGRAD, 4. septembar (Info centar).- Kuglaški klub Partizan koji je u oktobru prošle godine osvojio drugo mesto u Kupu NBC federacije, sa mnogo optimizma dočekuje novu sezonu i prvi meč u Super ligi Srbije u nedelju u Kragujevcu protiv Vodovoda istakao je na prijemu u Klubu sportista SD Partizan u Humskoj Zoran Dragović direktor kluba.

- Zahvaljujemo se SD Partizan i posebno Milanu Obućini, generalnom sekretaru na dosadašnjoj podršci kuglaškom klubu – naglasio je Zoran Dragović, koji je već osam godina i najveća mecena kuglaškom kolektivu crno belih. - Prošle godine smo postigli najveći uspeh u istoriji kluba i doneli jedan od najvećih trofeja srpskom kuglanju, časno smo, posle toga, odigrali i Ligu šampiona, ali nam je u domaćem šamionatu za malo izmaklo treće mesto. Ove godine se nadamo plasmanu među prva tri u super ligi sa timom koji je odlična kombinacija mladosti i iskustva. Nemamo kuglanu i samim tim i dovoljno termina za treninge i želja svih u klubu je da uz pomoć SD Partizan u dogledno vreme dobijemo naše staze.

Milan Obućina je obećao kuglaškom klubu malu pomoć, ali od srca:

- Vremena su takva da ne možemo da pomognemo u tolikoj meri da svi budu zadovoljni. Sportsko društvo će obezbediti za klub 12 trenerki i po dve majice za svakog prvotimca da u novoj opremi odigrate sezonu. Čestitam još jednom igračima, stručnom štabu i rukovodstvu, na sjajnim rezultatima za ponos sportskog društva, koji su daleko iznad uslova u kojima živi i radi klub a velike zasluge ima pre svih Zoran Dragović. Još jednom se u kriznim vremenima pokazalo da klubovi opstaju zahvaljujući entuzijazmu jednog ili dvojice ljudi. Na žalost, projekat izgradnje novog sportskog kompleksa, gde je bila predviđena i kuglana, se izjalovio, ali nismo odustali i vodimo borbu sa državom jer imamo sva dokumena o vlasništvu nad objektima i zemljom. Nadam se da ćemo svi zajedno dočekti da na novoj kuglani zaigraju i naši kuglaši.

Lepom druženju prisustvovali su, uz Zorana Dragovića, i generalni sekretar Mirosalv Janković, prvotimici Novak Obradović, Stefan Popović, Dušan Puača, Stanko Polić, Jovica Janković, Nikola Matijaš, Borislav Rogić i Petar Janković i veteran beogradskog kuglanja i nekadašnji igrač Zvonko Matijaš.

Prvu utakmicu pred svojim navijačima Partizan će odigrati 15. septembra u drugom kolu Super lige Srbije protiv kragujevačkog Car Lazara na Banjici.Kuglanje

 

Beograd se osvežio Revitom

 

 

BEOGRAD, 2. avgust (Info centar).- Kuglaši Beograda, šampioni Srbije odigrali su trening utakmicu sa deset igrača protiv premijerligaša BiH Knin Revite na kuglani na Banjici i pobedili sa 3.732:3.706 (6:2).

U ekipi trenera Vojka Pavlovća rezultat dana postigao je reprezentativac Goran Ostojić 668 čunjeva, dok je kod gostiju najbolji bio reprezentativac BiH Marko Trklja sa 652 čunj što je bio i dugi rezultat trening meča.

- Igrali smo bez Čongora Baranja koji je imao porodičnih obaveza - istakao je trener Beograda Vojko Pavlović.- Meč je bio neizvestan jer je posle četri igrača bilo 2:2 u igračkim poenima i čestitam našim dragim gostima i velikim sportskim prijateljima na odličnoj igri. Ovo je bila dobra provera pred početak Super lige Sbrije idućeg vikenda i igrali su svi igrači protiv kvalitetnih rivala. Očekujem da ćemo u prvom meču Super lige Srbije u nedelju 8. septembra na Banjici protiv Metalca upisati i prve bodove za odbranu titule.

TRENING UTAKMICA BEOGRAD – KNIN REVITA 3.732:3.706 (6:2). Rezultati igrača: Daniel Tepša - Marko Trklja 0:1 (631:652, 1,5:2,5), Srđan Šokac- Slavko Prijić 1:0 (628:625, 2:2), Njegoš Šakić - Andrej Prijić 1:0 (585:580, 2:2), Arpad Antal - Uroš Ramić 0:1 (594:637, 1:3), Goran Ostojić - Željko Vajkić 1:0 (668:616, 3:1), Nikola Popović - Vladimir Gurešić 1:0 (626:596, 3:1).

Igrali su i: Miloš Simijonović - Vladimir Ramić 1:0 (607:534, 3:1), Jovica Štikovac - Siniša Berak 1:0 (617:588,2,5:1,5), Žarko Ličina - Siniša Andrejić 1:0 (583:552, 3:1), Goran Stepanović - Vladimir Kajkut 1:0 (593:582, 2,5:1,5).