spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

ZALAEGERSEG 25.05.2013.

Veliki uspeh srpskog kuglanja u Zalaegersegu
Srbija osvojila bronzu na SP

Srbija sa svetskim rekordom obezbedila bronzu na SP!
                                                                               Piše B. Vasić 

Kuglanje

 

Veliki uspeh srpskog kuglanja u Zalaegersegu

 

ZALAEGERSEG 25. maj (Info centar).- Kuglaški sport Srbije ostao je i posle Šampionata sveta u Zalaegersegsu u Mađarskoj u svetskom vrhu!

Osvojena je seniorska muška bronza, nastavljen je kontinuitet osvajanja medalja jer su u Detenhajmu 2009. i Sarajevu 2011. osvojena zlata, oboren je svetski rekord od 3.974 čunja (koji su dan kasnije u finalu Mašđari popravili na 4.012 čunjeva) i dvojica kuglaša Vilmoš Zavarko (710) i Robert Ernješi (702) ponovo su se našli u klubu 700.

Pre seniorskog ekipnog šampionata sveta, odigran je u Zalaegersegu i kadetski. Srbija je učešće završila sa četiri medalje – srebrom Vesne Boškov (pojednačno – klasik) i Alena Kujundžića (pojednačno –sprint) i dve bronze: ženske reprezentacije u kojoj su bileHermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Katarina Ljubenković i Angela Zolnai i Davida Lainščaka (pojedinačno – sprint).

- Ovo prvenstvo slobodno možemo da kažemo, završili smo uspešno, možda ne koliko smo očekivali, ali ni u kom slučaju ne smemo da budemo nezadovoljni. U sportu nije uvek kako želiš i očekuješ i bez obzira na razočaranje, što nismo igrali finale, igrača, stručnog štaba i brojnih navijača kojima se zahvaljujem na ogromnoj podršci, bronza ima zlatni sjaj jer je osvojena velikim zalaganjem svih reprezentativaca kojima nema šta da se zameri. Bili su spremni i za veliko finale sa Mađarskom, reprizu Sarajeva, ali su tamo su otišli borbeni Makedonci uz koje je u polufinalu bila i sportska sreća u pobedi protiv nas. Posebeno raduju igre mladih kuglaša i kuglašica u seniorskim reprezentacijama, dolazi, čini mi se, još jedna zlatna generacija – kaže predsednik KSS Uroš Dragojlović.- I na kadskom prvenstvu se pokazalo da iz srpske kuglaške škole niču novi biseri. Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Sportskom savezu Srbrije, Univerziteskom sportskom savezu Srbije, Lasti, Vodi Vrnjci, direktoru reprezentacije Milanu Jovanoviću i članu UO KSS Zoranu Stanojviću i svim prijateljima kuglaškog sporta na velikoj podršci bez koje ne bi bilo ni ovih uspeha.

Dragojlović je posebno podvukao da je Srbija čudnom voljom žreba u obe grupe dobila Nemačku!

- Koincidencija ili ne, ali igrali smo u „grupama smrti“. Devojke su dale maksimum, ali sa Nemicama i Rumunkama u istoj grupi, nisu mogle dalje. Ponovo ističem, ako se uzme u obzir da je kuglaši Nemačke ispala u grupi, da su Nemice poražene od Mađarica u četvrtfinalu, a ispale su i moćne Slovenke, da su Slovaci spakovali kofere pre nas, da Slovenci, Austrijanci i Hrvati nemaju muške medalje...naša bronza ima još veću težinu i daje nam podstrek da nastavimo da radimo. Za naredno prenstvo u Špajherzdorfu u Nemačkoj 2015. moramo da očuvamo ovu trofejnu seniorsku ekipu i stručni štab, ali i da u dve godine stvorimo moćan ženski tim.

Makedonci su prošli u finale zahvaljujućii dva poena za ukupno više oborenih čunjeva (+4) i razgoropađeni Mađari nošeni frenetičnim navijanjem prepunog gledališta su ih savladlai ubedljivo 7:1 i sa 4.012 oborenih čunjeva postgli i novi ekipni svetski rekord (stari Srbija, 3.974 iz četvrtfinala u petak sa Slovenijom). Srebro su osvojili Makedonci, dve bronze Srbija i Rumunija. U redovima Mađara dvojca igrača Tamaš Kiš 701 i Laslo Karšai 702 prebacili su granicu snova od 700 čunjeva.

Kuglašice Mađarske su u finalu savladale Rumunke, dve bronze su pripale Hrvatskoj i Češkoj.

Prvensvo je odigrano u izuzetno lošim uslovima za gledaoce. Montažna tribina iza staza bila je zabranjena za igrače, članove rukovodstva i stručne štabove ekipa, pa su preseljeni na tribine odakle se ništa nije videlo. Tesni balkon su okupirale TV kamere (domaćinima treba odati priznanje jer je TV prnosila veliki broj mečeva) tako da je direktor reprezentacije Srbije Milan Jonković konstatovao:

- Nisam bio na gorem šampionatu kada su u pitanju uslovi za praćenje. Ne znam šta su očekivali domaćini, ali sam siguran im se očekivanja nisu ispunila, jer je rezervisani deo bio skoro stalno poluprazan, čak i za mečeve mađarskih ekipa bilo je praznih stolica. Međunarodna federacija mora da povede računa kome dodeljuje organizaciju, jer na ovaj način odbija kuglanje od gledalaca...

Prvenstvo će se pamtiti po odličnoj kuglani firme Pauli koja je u seniorskoj konkurenciji dala dva ekipna svetska rekorda (prvo Srbija 3.974 potom Mađarska 4.012 – prvi put u istoriji preko 4.000 čunjeva) i činjenici da su sedmorica igrača osam puta prebacivala granicu snova od 700 čunjeva: Rohotin (Rumunija) 717, Vilmoš Zavarko (Srbija) 710, Lupu (Rumunija) dva puta, 701 i 708, Stoklas (Makedonija) 703, Robert Ernješi (Srbija) 702, Karšai (Mađarska) 702 i T. Kiš (Mađarska) 701.

Rezultati ženskog polufinala: Češka – Rumnija 3.559:3.653 (2:6), Mađarska - Hrvatska 3.679:3.584 (5:3).

Finale – kulaši: Mađarska – Makedonija, 4.012:3.809 (7:1).

Kuglašice: Mađarska – Rumunija 3.519:3.498 (7:1).

Konačan plasman, kuglaši: 1. Mađarska, 2. Makedonija, dve bronze: Srbija i Rumunija.

Kuglašice: 1.Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Hrvatska i Češka.

 

 Kuglanje

 

Srbija osvojila bronzu na SP

 

ZALAEGERSEG, 25. maj (Info centar). Kuglaši Srbije, posle dva svetska zlata, osvojili su na Šampionatu sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj bronzanu medalju.

Toliko željeno finale i novi duel, posle Sarajeva 2011. sa selekcijom Mađarske, izostalo je jer su Makedonci u  polufinalnoj utakmici za infarkt slavili sa 3.913:3.909 čunjeva  i 5:3 u igračkim poenima.  Presudila je čunj razlika od četiri  „drva“ jer je u poenima igrača bilo 3:3.

Obe šampionske titule osvojili su Mađari. Muška reprezentacija je sa 4.012 čunja postavila novi ekipni svetski rekord (stari Srbija, 3.974 iz četvrtfinala u petak sa Slovenijom). Srebro su osvojili Makedonci, dve bronze Srbija i Rumunija. U redovima Mađara dvojca igrača Tamaš Kiš 701 i  Laso Karšai 702 prebacili su granicu snova od 700 čunjeva.

 Kuglašice Mađarske  su u finalu savladale Rumunke, dve bronze su pripale  Hrvatskoj i Češkoj.

- Momci nisu ništa krivi, ovo je samo moja greška – rekao se selektor Srbije Miloš Ponjavić.- Nisam trebao da izvedem Jovana Ćalića, koji je, doduše pustio da se Hrvat sa makedonskim pasošem Damir Fućkar razigra, ali računao sam da ne možemo da prokockamo 105 čunjeva razlike koliko smo imali posle četiri igrača i vođstvo od 3:1 u poenima.

U poslednjem paru za Makedoniju su igrača dva „gastarbajtera“ Hrvat Fućkar i Slovenac Uroš Stoklas a za Srbiju Jovan Ćalić i Goran Ostojić koji su u ranijim mečevima - blistali. Ostojić je u prva dva seta držao ravnotežu (1:1  i Stoklas je imao samo deset čunjeva prednosti)  baš kao i Ćalić  koji je takođe imao 1:1 ali je Fućkar bežao samo tri čunja. Posle četiri igrača Srbija je imala 105 čunjeva prednosti:

- Dogovorili smo se da odmorim Ćalića za finale, a da  zaigra Baranj koji  nije igrao u četvrtfinalu – objasnio je Ponjavić.- Međutim, u trećem setu su i Stoklas i Benedik odigrali fantastično, 188 odnosno 185 čunjeva i tu su kola krenula nizbrdo: Ostojić je izgbio set za 36 čunjeva, a Baranj, koji je tek ušao, za 54! To je našu zalihu čunjeva potpuno istanjilo. Finiš je pripao Makedoncima, Baranj  je četvrti set izgubio sa 164:163, a Ostojić sa 162:156, Makedonci su stekli osam čunjeva prednosti, ostali smo „kratki“ za finale za četiri čunja...I ovo je deo sporta, izgubili smo, od 2009. prvu utakmicu na šampionatima sveta...Uveren sam da smo prošli u finale da bismo ponovo pobedili Mađare.

Sudija je za drugi prestup dodelio Ostojiću crveni karton?

-  Poništena mu je „osmica“ u 23. hicu u četvrtom setu. Da se ovo nije dogodilo, mi bismo bili bolji za četiri čunja i igrali bismo u finalu – dodao je Ponjavić.

 Tuga u redovima reprezentacije bila je ogromna! Rastužio se i veliki broj navijača pristiglih iz svih krajeva Srbije. Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije je, međutim, pohvalio igrače:

- Ne smemo da budemo nezadovoljni bronzanom medaljom, druge zemlje bi dale sve da budu treće u svetu. Igrači su pružili maksimum, u ovom meču nam nije išlo kako smo očekivali.  Uz medalju imamo i svetski rekord  od 3.974 čunja, ova generacija je dala mnogo našem kuglanju i niko ne sme ništa da im prigovori!

Početak je bio fantastičan: Vilmoš Zavarko  i Daniel tepša su osvojili oba igračka poena i napravili 101 u čunj više od rivala. Tepša je u rezultatu od 678 čunjeva „ugradio“ i deset devetki u čišćenju a Zavarko je imao sedam na 695 čunjeva.  U drugom paru, Tibor Sel je izgubo od Slovenca u redovima Makedonije  Borisa Benedika posle 2:2 u poenima zbog manje oborenih čunjevas 658:654. Treći set je izgled u ovoj utakmici bio koban za srpske kuglaše, jer je Sel izgubio 19 čunjeva 171: 152 što je na kraju presudilo. Drugi igrač u drugom paru Robert Ernješi je  sa 623:615 u čunjevima i 2,5 :1,5 u poenima savlado Sokolovskog.  Srbija je vodila sa 3:1 u poenima i 105 čunjeva...Na kraju ni to o nije bilo dovoljono.

Ovo je treća ekipna bronzana  medalja za naše seniorsko muško kuglanje od 1992. i ukupno peta: zlato 2009. i 2011. u Detenhajmu i Sarajevu i tri bronze: 2000. u Poznanju, 2004. u Brašovu i 2013. u Zalaegeresegu.

U drugom polufinalu, Mađarska je sa 6:2 pobedila Rumuniju, u čunjevima je bilo 3.908:3.790.

Rezultati ženskog polufinala: Češka – Rumnija 3.559:3.653 (2:6), Mađarska - Hrvatska 3.679:3.584 (5:3).

Finale – kulaši: Mađarska – Makedonija, 4.012:3.809 (7:1).

Kuglašice: Mađarska – Rumunija 3.519:3.498 (7:1).

Konačan plasman, kuglaši: 1. Mađarska, 2. Makedonija, dve bronze: Srbija i Rumunija.

Kuglašice: 1.Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Hrvatska i Češka.

SRBIJA – MAKEDONIJA 3.909:3.913 (3:5). Rezultati igrača: Vilmoš Zavarko - Trpkovski 1:0 (695:630, 4:0), Daniel Tepša – Vlakevski 1:0 (678:645, 1:3), Tibor Sel - Benedik 0:1 (654:658, 2:2), Robert Ernješi - Sokolovski 1:0 (623:615, 2,5:1,5), Goran Ostojić – Uroš Stoklas 0:1 (630:682, 1:3), Jovan Ćalić – Damir Fućkar 0:1 (334, igrala zamena Čongor Baranj 295, ukupno 629).

  

  

  

  

Kuglanje

Srbija sa svetskim rekordom obezbedila bronzu na SP!

ZALAEGERSEG, 24. ma (Info centar).- Kuglaška muška reprezentacija Srbije, dvostruki šampion sveta, plasirala se u polufinale na Šampionatu sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj oborivši u četvrtfinalnom meču protiv Slovenije svetski ekipni rekord sa 3.974 čunja! I stari svetski rekord 3.969 čunjeva bio je u vlasništvu Srbije a postignut je na Prvenstvu sveta u Detenhamju 2009. kada je osvojena prva titla!
Slovenci su oborili 3.683 čunja i poraženi su sa 8:0 u igračkim poenima! U redovima srpske reprezentacije dvojica kugalaša su srušila više od 700 čunjeva – Vilmoš Zavarko 710 i Robert Ernješi 703 čunja!
Protivnik Srbiji u polufinalu u subotu 25. maja biće Makedonija. U drugom polufinalu sastaća se domaćini Mađari i Rumunija. Istog dana igraće se i finale. Meč za treće mesto se neće igrati, tako da je ovom pobedom Srbija obezbedila najmanje bronzani trofej.
- Obećao sam gospodinu Pauliju, čija firma proizvodi ove kuglane, da će ova ekipa preći „granicu svemira“ od 4.000 čunjeva. Bili smo blizu, ima još vremena da ispunimo obećanje – kaže selektor Miloš Ponjavić. – Posebnu težinu ima činjnica da smo svetski rekord postigli sa osam igrača, da su uša dva mlada kuglaša Igor Kovačić i Uroš Jagličić i da su izdržali u paklenoj atmosferi jer su na druge četiri staze Mađarice savladale moćne Nemice uz neverovatno navijanje.
Na pitanje da li je ovaj svetski rekord bio planiran, Ponjavić je odgovorio:
- Dogovorili smo se da ako bude šansa, svi nastave da igraju i da nema zamene. Posle četiri igrača, dvojica poslednjih su morli da naprave prosek od 643 čunja za svetski rekord i kako su Ostojić i kapiten Ćalić igrali, bilo je jasno da smo na dobrom putu. Kada se Ćalić požalio na bol u ramenu, nisam želeo da rizikujem makar ostali bez rekorda i zamenio sam ga. Međutim, na kraju smo za velikih pet čunjeva popravili svetski rekord...
Vilmoš Zavrko, kome je ovo četvrti put da na šampionatima sveta ruši više od 700 čunjeva (700 i 728 – svetski rekord u Detnhajmu 2009. i 727 čunjeva u Lešnom na SP prošle godine) je igrao maestralno u sva četiri seta: 174 (jedna devetka u 23. hicu u čišćenju), 169 (četiri devetke u čišćenju, 16, 21, 24. i 30. hitac), 190 (tri devetke u čišćenju 20, 25. i 26. hitac) i 177 (tri devetke u čišćenju u18, 25. i 26. hicu). Savladao je Gornika sa 4:0 u setovima i 710:584 u čunjevima.
- Moj rezultat sam, da tako kažem, planirao ali ekipni svetski rekord, da budem iskren – nisam – pričao je zadovoljni Vilmoš Zavarko.- Igrao sam dobro, mnogo bolje nego u tri prve utakmice, agresivnije na prvi čunj i to je dalo rezultat, pogotovo u čišćenju što se vidi i po 11 devetki. Veoma sam malo izbijao i zbog toga sam posebno zadovoljan. Nije ništa gotovo, čakuju nas dva teška meča do zlata...
Robert Ernješi je blistao u sva četiri seta: 183 (četiri devetke u čišćenju 16, 19, 26. i 27. hitac), 180 (četiri devetke u čišćenju 18, 19, 20. i 21. hitac), 165 (dve devetke u čišćenju 18. i 24. hitac) i 162 (dve devetke u čišćenju 16. i 30. hitac), ukupno 13 „bombi“. Savladao je Čerina sa 3:1 u setovima i 702: 611 u čunjevima. Ovo mu je drugi put da na SP obara više od 700 čunjeva, prošle godine u Lešnom je srušio takođe 703 „drva“.
- Ovo je divan osećaj, oboriti svetski rekord i plasirati se u polufinale. Meni nije bio toliko važan rezultat koliko da nađem igru, i u tome sam potpuno uspeo. Kugla mi je odlično radila, hvatao sma i pozicije mnogo bolje nego u tri meča u grupi. Ova reprezentacija može, siguran sam,lj preko 4.000 čunjeva i da uđemo u anale svetskog kuglanja.
U prvom paru sa Zavrakom, drugi poen doneo je Tibor Sel savladavši posle mnogo preokreta Bajzelja sa 3:1 u setovima a u čunjevima su bili isti 596:596. Vrhunsku igru pržio je Daniel Tepša koji je savladao najboljeg igrača u slovenačkom timu Mahkoviča sa 4:0 i 666:647 u čenjevima sa 11 devetki u čišćenju, u drugom setu čak pet (19, 20, 23, 24. i 28. hitac). Kapiten Jovan Ćalić je odlično idigrao 60 hitaca (327 čueva) kao i Gorana Ostojić (408 posle 90 hitaca), ali i Uroš Jagličić koji je zamenio Ćalića i Igor Kovačić, još junior, koji odmenio Ostojića. Dovršili su posao za dva igračka poena za 8:0. Ostojić je u 90 hitaca imao devet devetki u čišćenju, Ćalić u 60 hitaca – tri. Jagličić i Kovačić su oborili po dve, pa će se i ovo veče pamtiti po impozantnom broju devetki, koje su mnogo nedostajale u ranijim mečevima.
Najuzbudljiviji meč šampionata odigrali su u četvrtfinalu kuglaši Hrvatske i Rumunije. Sve je rešeno u tri poslednja hica, svetski prvak Rumun Mihaljčou imao je više nerava od Hrvata Mušanića i Rumuni su kroz iglene uši (pet čunjeva razlike im je donelo dva poena za pobedu od 5:3) prošli u polufinale.
Domaćini Mađari, vicešampioni sveta iz Sarajeva su imali najlakši posao i sa 7:1 elimnisali su Poljake.
Makedonci su u veoma teškom meču izbacili Austrijance a Slovenac sa makedonskim pasošem Uroš Stoklas oborio je 703 čunja, tako de će se ovo prvenstvo pamtiti i po danu sa tri „sedamstotke“.
Veliko iznenađenja priredile su Čehinje koje su u „pekarskom terminu“ od 8 časova ujutro savladale bronzane iz Sarajeva Slovenke sa 5:3 u meču sa mnogo obrta. Slovenka Barbara Fidel, najbolja kuglašica sveta, je sa 662 čunja odlično „povukla“ ali u slovenačkom timu konac delo nije ukrasio...
Rumunke su uz dosta napora sa 5:3 pobedile Slovakinje i obezbedile najmanje bronzu.
Mađarice su bodrene od velike grupe navijača savladale Nemice i moćna kuglaša nacija ostala je bez medalje i u muškoj i u ženskoj konkurenciji...
Rezultati ostalih četvrtfinalnih mečeva, kuglaši: Mađarska – Poljska 3.861:3.682 (7:1), Hrvatska – Rumunija 3.842:3.847 (3:5), Makedonija – Austrija 3.825:707 (7:1), Srbija – Slovenija 3.974:3.683 (8:0).
Polufinale: Mađarska – Rumunija, Srbija - Makedonija.
Kuglašice: Slovenija – Češka 3.591:3.607 (3:5), Rumunija – Slovačka 3.508:3.408 (5:3), Austrija – Hrvatska 3.429:3.616 (0:8), Mađarska – Nemačka 3.646:3.537 (6,5:1,5).
Polufinale: Češka – Rumunija, Hrvatska – Mađarska.
SRBIJA – SLOVENIJA 3.974:3.638 (8.0). Rezultati igrača: Vilmoš Zavarko - Gornik 1:0 (710:584, 4:0), Tibor Sel – Blažej 1:0 (596:596, 3:1), Daniel Tepša – Mahkovič 1:0 (666:647, 3:1), Robert Ernješi – Čerin 1:0 (702:611, 3:1), Goran Ostojić - Ružman 1:0 (406, igrala zamena Igor Kovačić 152, ukupno 660:306, igrala zamena Starman 325, ukupno 631, 2:2), Jovan Ćalić – Lepej 1:0 (327, igrala zamena Uroš Jagličić 313, ukupno 640:313, igrala zamena Narat 256, ukupno 569).
Na seniorskom SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Austrija i Slovenija.