spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

IZ KSS
POZIV ZA SVEČANU SKUPŠTINU PREUZMI

KUGLAŠKIM KLUBOVIMA I ORGANIZACIJAMA
Poštovani,
Molimo Vas da u najkraćem roku do PETKA 20. DECEMBRA 2013. dostavite na mejl Kuglaškog saveza Srbije imena pojedinaca iz vašeg kluba ili organizacije za dodelu priznanja povodom 60 godina Kuglaškog saveza Srbije i 60 godina od održavanja prvog Šampionata sveta u Beogradu 1953.

Kriterijum je višedecenijsko prisustvo u kuglaškom sportu kao: reprezentativac, selektor, igrač, trener, sudija, sportski radnik, novinar ili publicista, lekar, mecena, sponzor... Uz svako ime molimo Vas i za sažeto obrazloženje.
Nije potrebno dostavljati predloge za igrače i igračice koji su osvajali svetske ekipne i pojednačne medalje jer su oni već obuhvaćeni na spisku koji je napravio KSS.
Zbog nedostaka sredstava bilo je dovedeno u pitanje obeležavanje jubileja. Molimo Vas za razumevanje zbog ovih kratkih rokova jer su sredstva pronađena u poslednji čas.
U Beogradu
17. decembar 2013.     Branimir Vasić, predsednik Komisije za informisanje KSS

Kuglanje

Skupština KSS 26. decembra

BEOGRAD , 17. decembar (Info centar).- Kuglaški sport Srbije ove godine proslavio je dva značajna jubileja – 60 godina od osnivanja Kuglaškog saveza (odbora) Srbije (13. septembar 1953) i 60 godina od održavanja prvog Šampionata sveta u kuglanju na devet čunjeva (21 - 24. jun 1953).
Na Skupštini Kuglaškog saveze Srbije 26. decembra u Beogradu u svečanom delu,  povodom ovih izuzetnih jubileja i u okvirima celokupnog srpskog sporta, dodeliće se plakete, povelje i zahvalnice institucijama, klubovima i pojedincima koji su doprineli razvoju i uspesima kuglaškog sporta u Srbiji odlučeno je na sednici UO KSS u Beogradu kojom je predsedavao predsednik Uroš Dragojlović.
Usvojeni su izveštaji sa Svetskog kupa u Banji Junaković na kome je Pionir osvojio treće mesto u ženskoj, a Beograd četvro mesto u muškoj konkurenciji, kao i finansijski izveštaj za ovu godinu. Prema Zakonu o sportu KSS je napravio Pravilnik o sprečavanju nasilja  na sportskim borilištima koji je takođe usvojen. Prihvaćeni su i izveštaji TK i drugih komisja o prvom delu sezone.
Srpsko kuglanje imaće na pojedinačnom seniorskom Šampiontu sveta iduće godine od 18. do 24. maja  u Brnu pravo na pet kuglaša i četiri kuglašice. U muškoj konkurenciji Srbija je „prva na čekanju“  i ukoliko neka nacija otkaže dobiće i šestog učesnika.
U Brnu će se održati od 11. do 13. maja kadetski Šampionat sveta a od 13. do 18. maja i juniorsko Prvenstvo sveta. Mlađe kategorije odigraće u pripremnom periodu prijateljske utakmice sa Rumunijom u Tirgu Murešu  i sa Mađarskom u Banji Junaković.
Predsednik KSS Uroš Dragojlović, direktor reprezentacije Milan Janković, selektor seniora Miloš Ponjavić i generalni sekretar KSS Vojko Pavlović pozvani su da budu gosti KS Hrvatske 21. i 22. decembra u Zagrebu na obeležavanju 50 godina u kuglanju legendarnog Nikole Dragaša. Tom prilikom odigraće se i utakmica Hrvatska – reprezentacija sveta. U selekciju sveta pozvana su dvojica srpskih asova  Vilmoš Zavarko i  Daniel Tepša.

ZNAČAJNI DATUMI U ISTORIJI KUGLANjA

PRE 81 GODINE: U Zagrebu je 21. ferbuara 1932. osnovan KUGLAČKI SAVEZ (KRALjEVINE) JUGOSLAVIJE.

PRE 76 GODINA: U Novom Sadu je 5. i 6. novembra 1937. održano PRVO PRVENSTVO (KRALjEVINE) JUGOSLAVIJE. Igralo se narodnim načinom deset igrača tri hica šest setova.

PRE 65 GODINA: U Novom Sadu je 1. septembra 1948. osnovan KUGLAŠKI ODBOR VOJVODINE.

PRE 64 GODINE: Uredbom vlade FNRJ 1949. osnovan je SAVEZ KUGLAŠKIH SPORTOVA (FNRJ) JUGOSLAVIJE.

PRE 60 GODINA: u Beogradu je od 21. do 24. juna 1953. održano PRVO PRVENSTVO SVETA U KUGLANjU NA DEVET ČUNjEVA (KLASIK). Jugoslavija je osvojila ekipno prvo mesto u muškoj konkurenciji i drugo u ženskoj. Igrali su: Dujam Smoljanović, Stanko Hladnik, Vlado Martelanc, Dušan Denić, Eugen Kobal, Stanko Pogelšek, kao i Marija Šimunić, Franciška Erjavec, Anica Švajger, Ankica Puhanić, Jelica Šincek, Barbara Bulić.
U pojedinačnoj konkurenciji bronzanu medalju osvojio je Zvonko Kružić  koji je bio rezerva u ekipnom delu i igrala je i druga rezerva Miljenko Bobanac.
Jelica Šincek postala je prva šampionka sveta. Igrale su i rezerve Zinka Tepina i Marija Gašparić.
Van konkurencije u ekipnom delu igrala je “B” reprezentacija Jugoslavije u sastavu Božidar Kombol, August Nadinić, Rudolf Paškvan, Vlado Putanec, Miljenko Bobanac i August Likovnik.
U pojednačnom delu van konkurencije su igrali August Likovnik, Rajko Starc i Božidar Kombol odnosno Franciška Erjavec, Bernarda Kovčič, Olga Belić, Ankica Puhanić, Ankica Bišćan, Ruža Vaštag.

PRE 60 GODINA: U Novom Sadu je 13. septembra osnovan KUGLAŠKI ODBOR SRBIJE. Kuglaški odbor Vojvodine dao je deset delegata a za Kuglaški odbor Srbije prisustvovalo je pet delegata.

OSTALE ZNAČAJNIJE ISTORIJSKE ČINjENICE

Jugoslavija (i SCG) su organizovale, posle Beograda 1953. i Šampionate sveta 1972. u Splitu, 1984. u Ljubljani i 2005. u Novom Sadu.
Predsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK bio je Jugosloven  dr Ivan Križanić (1953-1955).
Predsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK VNBA bio je srpski kuglaški zvaničnik Petar Arambašić (2001-2004).
Predsednici sekcija asfalt (klasik) Međunarodne kuglaške federacije FIK VNBA NBC sa ovih prostora bili su dr Ivan Križanić (1952 -1953), Vilko Šafarik (1977-1983), August Likovnik (1983.- 1997. – u dva mandata kao predstavnik Jugoslavije potom kao predstavnik Slovenije).
Predsednici Kuglaškog saveza Jugoslavije bili su kuglaški radnici iz Srbije  Ljubo Krstulović (1952.- 1956), Irena Kaločai (1984 – 1986), Mihovil Antonić (1986 – 1987), Petar Arambašić (1991. – 1997), Duško Ajduković (1997.- 2001).