spacer
slika15.jpgslika12.jpgslika10.jpgslika08.jpgslika01.jpgslika09.jpgslika05.jpgslika14.jpgslika07.jpgslika06.jpgslika04.jpgslika02.jpgslika11.jpgslika03.jpgslika13.jpg
AKCIJA

BRNO 17.05.2014.

MAJA ĐUKIĆ I DAVID LAINŠČAK PRVACI SVETA
Zlato, srebro i bronza za srpske kuglaše na SPMaja Đukić i David Lainščak šampioni sveta

 

BRNO, 17. maj (Info centar).- Maja Đukić i David Lainščak osvojili su šampionsku titulu u disciplini miks tandem na omlaidinskom Šampionatu sveta u kuglanju u češkom gradu Brno pobedivši u finalu sa 2:0 u setovima češku kombinaciju Marketa Jandikova – Rostislav Gorecki 140:139 i 138:123!

Bronzane medalje pripale su Meri Janovoj i Aleksandru Sokolovskom iz Makedonije i Merketi Hofmanovoj i Ladislavu Urbanu iz Češke.

- Presrećan sam zbog ove medalje, druge zlatne posle one u ekipnom delu na Šampionatu sveta – rekao je Davir Lainšak koji je lane na kadetskom Svetskom šampionatu u Zalaegersegu osvojio bronzu u sprintu.- Najteže nam je bilo protiv Hrvatske, koju smo eliminisali u drugom kolu. Kasnije je sve bilo lakše, posebno u finalu. Bili smo rasterećeni, osvojili smo medalju ali se nismo predavali, želeli smo zlato!

Maja Đukić ima sa Ssvetskog šampionata za kadete u Sarajevu 2011. zlato u paru sa Milanom Pavlic i bronzu u miksu sa Balažem Kovačem, sada je stiglo jop jedno, ali juniorsko, zlato u miksu!

- Sve rivale smo pobedili sa 2:0 osim hrvatskog tandema, ali smo i tu dobro odigrali „zlatne kugle“. Bio je to najvažniji meč, odlučivo je o ulasku u polufinale da sa nastavi put ka zlatu. Nije bilo ni kasnije lako, morali smo da eliminišemo dva češka tandema bodrena fantastičnom publikom. Pomoglo nam je to što smo u polufinalu već obezbedili medalju, ali smo se dogovorili da nema popuštanja i da nam je cilj zlato.

Prvi set finala rešila je Maja Đukić. Češka kombinacija je već završila set, i oborila 139 čunjeva. Srbija je imala 133 čunja i još jedan hitac. „Sedmica“ je donosila pobedu, sa „šesticom“ bi se razigravalo za poen u setu. Đukićeva je oborila „sedmicu“ i to je bio prvi korak ka šampionskoj tituli. U drugom setu sjajna igra Đukićeve i Lainšaka koja je devetkom u 24. hicu donela nedostižnu prednost za ubedljivu pobedu u setu i 2:0 uza svetsko zlato.

U prvom kolu sa 2:0 pobeđen je estonski miks Kati Olt - Marek Kivi. U setovima je bilo131:128 i 147:115 i obezbeđen je plasman u četvrtfinale, gde su eliminisali hrvatski miks Klara Sedlar – Hrvoje Marinović. Posle 1:1 u setovima 156:147 i 137:167 igrale su se „zlatne kugle“. Hrvatska kombinacija je oborila pet i sedam čueeva, Maja Đukić i David Lainščak po sedam i sa 14:12 prošli su u polufinale obezbedivši najmanje bronzani trofej.

Protiv češkog miksa Marketa Hofmanova - Ladislav Urban nije bilo nesvesnosti u polufinalu 2:0 (155:143 i 151:143), obezbeđeno je srebro, ali su Đukićeva i Lainščak nošeni burnim navijanjem svih članova srpske skpedicije, predvođenih Radovanom Vlajkovim, stavili zlatnu tačku.

-Igrali su dobro, zaslužili su zlato, ali su mi i pokidali nerve. Stalno sam im govorila da ne žure, da igraju mirno, planiraju svaki hitac. U ovoj disciplini nemaju mnogo prilike isprave greške. Takođe, pripretila sam im i rekla da zbog mene više ne smeju da do kraja igraju „zlatne kugle“ jer ne bih izdržala još jedan triler – našalila se selektor juniorki Julijana Vukadinović koja je sekundirala zlatnom srpskom miksu.

Direktor KS Srbije Milan Jovanović je počastio celu ekspediciju za drugo svetsko zlato, atmosfera je bila razdragana, orila se pesma „Svuda gori okolo, naša pesma ponovo, sve je gotovo, Srbija je prvak ponovo“, ali ipak se mislilo i na obaveze jer su posle miksa počela takmičenja u sprintu...

- Polako koračamo ka našem cilju da budemo najbolja nacija na juniorksom Šampionatu sveta – rekao je predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Plan da svakog dana osvajamo makar jednu medalju smo, za sada, ispunili. Maja Đukić i David Lainšak su nas veoma obradovali, doneli još pozitivne energije našem timu. Zahvaljujem se još jednom Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj pomoći našim prgoramima gde veliku pažnju posvećujem mladima a oni nam vraćaju na najlepši način – medaljama.

Do sada Srbija je osvojila dva zlata i bronzu. Treći put uzastopno, šampioni sveta sa svetskim rekordom od 3.890 čunjeva postali su omladinci (Robert Ernješi 679, Marko Antić 616, Igor Kovačić 697, Milorad Vojnović 598, Radovan Vlajkov 684, Alen Kujundžić 616, rezerve su bile David Lainščak i Balaž Kovač, selektor Vojko Pavlović), zlato je pripalo i miksu Maja Đukić i David Lainšak, dok je bronza pripala srpskom muškom tandemu Igor Kovačić i David Lainščak.

U pojedinačnom finalu u nedelju 18. maja imaćemo petoricu kuglaša (Igor Kovačić, Radovan Vlajkov, Robert Ernješi, Marko Antič i Alen Kujundžić) i tri kuglašice (Maja Đukić, Jovana Stantić i Ksenija Milosav). Boriće se za dva kompleta medalja – pojednačno


Zlato, srebro i bronza za srpske kuglaše na SP

 

BRONO, 17. maj (Info centar).- Srpski omladinci osvojili su u jednom danu zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju na Šampionatu sveta u kuglanju u češkom gradu Brnu.

Posle šampionske titule miks tandema Maja Đukić i David Lainščak, srebrom se okitio Igor Kovačić u sprintu, a u istoj disciplini bronzu je osvojila Vesna Boškov.

Pred poslednji dan omladinskog šampiionata sveta u nedelju 18. maja, kada će čak osmoro srpskih kuglaša i kuglašica igrati u pojedinačnom finalu, Srbija ima pet medalja – dva zlatne (muška omladinska repreznacija i miks tandem Maja Đukić - David Lainščak), srebrnu (Igor Kovačić – sprint) i dve bronzane (Vesna Boškov -sprint i Alen Kujundžić i Robert Ernješi - tandemi). Igor Kovačić sa zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom je među najtrofejnijim omladincima u Brnu.

- Posle današnjih uspeha, sve smo bliži cilju da budemo najbolja nacija na juniorskom Šampionatu sveta – rekao je predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Zahvaljujem se još jednom Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj pomoći našim programima. Mnogo ulažemo u podmladak, imamo sjajne generacije koje su nas obradovale i ovim trofejima i napravile izvanrednu atmosferu pred najvažniji deo dvonedeljnog kuglaškog festivala u Brnu, pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta koji počinje u ponedeljak.

Pre omladinskog pojedinačnog i ekipnog Prvenstva sveta u Brnu je održan kadetski pojedinačni Svestki kup na kome je Alen Kujundžić osvojio pojedinačno zlato a sa Kristinom Ljubenković bronzu u miks paru. Srbija je bila druga nacija iza Češke a ispred Mađarske.
Posle zlata Maje Đukić i Davida Lainšačka srebro za Igora Kovačića i bronza za Vesnu Boškov na SP

 

BRNO, 17. maj (Info centar). - Prekrasan dan za srpsko kuglanje na omladinskom Šampionatu sveta u Brnu: u jednom danu srpski mladi kuglaši i kuglašice osvojili su zlatnu (miks tandem Maja Đukić i David Lainščak), srebrnu (Igor Kovačić – sprint) i bronzanu medalju (Vesna Boškov – sprint).

Srbija ima pred pojedinao finale u nedelju 18. maja pet medalja – dva zlatne (muška omladinska repreznacija i miks tandem Maja Đukić - David Lainščak), srebrnu (Igor Kovačić – sprint) i dve bronzane (Vesna Boškov -sprint i Alen Kujundžić i Robert Ernješi - tandemi).

Radovanje je počelo u podne kada su se u finalu Maja Đukić i David Lainščak okitili zlatom u miks tandemima, a nastavilo se po podne i uveče kada su Igor Kovačić i Vesna Boškov doneli trofeje u sprintu.

Maja Đukić i David Lainščak u finalu su sa 2:0 u setovima savladali češku kombinaciju Marketa Jandikova – Rostislav Gorecki 140:139 i 138:123!

Bronzane medalje pripale su Meri Janevoj i Aleksandru Sokolovskom iz Makedonije i Merketi Hofmanovoj i Ladislavu Urbanu iz Češke.

Igor Kovačić je u finalu poražen posle dve serije „zlatnih kugli“ od Denisa Anesensa (Nemačka) pošto je su setovima bilo 1:1. To nije bilo kuglanje – već neverovatan sportski rat čiju su kraj svi dočekali na nogama.

Prvi set je dobio Kovačić 106:102, drugi Nemac 101:88. U prvoj seriji od tri „zlatne kugle“ nije bilo pobednika 24:24: Kovačić je oborio „peticu“, „devetku“ i „trojku“, Anesens kao da je prepisivao – „petica“ „devetka“ i „trojka“. Nemac je u ovoj seriji bacao prvi i posle trećeg hica i „trojke“ Kovačiću je trebala „četvorka“ za pobedu i zlato. Poslao je hitac i izbio tri čunja – „prvaka“ i dve zadnje „dame“. U gledalištu muk među našim navijačima, ogromna radost u nemačkom taboru, jer se po pravilima igraju još tri „zlatne kugle“. Kovačić je igrao prvi i to sjajno: „sedmica“, „osmica“ i „devetka“, Nemac je srušio „devetku“ i „sedmicu“ u prva dva hica i za pobedu mu je u trećem bila neophodna – „devetka“. Poslao je „bombu“, pali su svi čunjevi kao pokošeni, za ogromu radost Nemca.

- Ovu medalju posvećujem mojim sugrađanima u Sremskoj Mitrovici koju je pogodila poplava. Nisam tamo da im pomognem ali sam u mislima i u srcu sa njima. Nisam nezadovoljan drugim emstom. Ako bih sve što se dešavalo sveo u jednu rečenicu glasila bi: na moju gršku i na svoju dobru igru Nemac je osvojio zlato. Hteo sam da u prvom doigravanju poslednjim hicem „izbijem“ pet čunjeva, ali kugla nije imala dobru rotaciju i palo je tri. Kompletirao sam medalje svih boja na ovom prvenstu a imam šanse za još dve – pojedinačno klasik i u kombinaciji – rekao je Igor Kovačić, koji ima iz Sarajeva 2011. ekipno kadetsko zlato, zlato u tandemu sa Kovačem i bronzu u sprintu, a sa juniorskog SP u Baucenu 2012. ekipno zlato. Bio je član seniorske reprezentacije Srbije na SP 2013. kada su osvojili bronzu. Pobednik je juniorskog Svetskog kupa prošle godine. Do sada u Brnu Igor Kovačić je sa zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom među najtrofejnijim omladincima.

Selektor Vojko Pavlović nije uputio ni jednu reč kritike na račun Kovačića i greške u prvom doigravanju:

- To se dešava, mladog igrača ponese atmosfera. Igrao je izvanredno protiv izuzeto jakih rivala a na kraju je odlučio trenutak dekoncentracije. Važno je da iz ovog izvuče pouku.

U prvom kolu Kovačić je eliminisao Austrijanca Kaiblingera sa 2:0 u setovima (114:104 i 94:91). U drugom kolu bio je bolji od Poljaka Adriana Šulaca sa 2:0 (114:104, 94:91). U četvrtfinalu je savladao Filipa Glapiaka (Austrija) na „zlatne kugle“ (1:1 u setovima 114:104, 106:115). Austrijanac je srušio pet, četiri i četri čunja, ukupno 13, a Kovačić šest, šest i pet, ukupno 17. U polufinalu je eliminisao Austrijanca Markusa Vsetecku sa 2:0 (106:192 i 114:113).

Bronzane medalje pripale su Mikolaju Konopki (Poljska) i Markusu Vsetecki (Austrija).

Vesna Boškov je u polufinalu poražena od kasnije vicešampionke sveta Hrvatice Katarine Zejec sa 2:0 (93:97, 101:97). Pre toga je u prvom kolu pobedila Dominiku Muskovu iz Slovačke sa 2:0 (95:84 i 105:100), potom i u uzavreloj atmosferi Čehinju Navrkalovu na „zlatne kugle“ (1:1 u setovima, 105:98 i 87:63). Naša reprezentativka imala je šest, osam i sedam čunjeva, Čehinja tri, sedam i četiri i na kraju 21:14 za Vesnu Boškov.

Za ulazak u polufinale savladala je posle „zlatnih kugli“ Makedonku Meri Janevu. U setovima je bilo 89:87 za Janevu, u drugom 96:96 pa se igrala dodatna kugla za pobedu u setu: Boškov je oborila „peticu“, Makedonka „četvorku“. „Zlatne kugle“ su, potom, odlučivala o vlasnici bronze: Janeva sedam, devet i šest čunjeva, Boškov šest, sedam i devet i posle 22:22 pristupilo se drugoj seriji. Makedonka je oborila osam, tri i devet čunjeva, Boškov sedam, sedam i devet i prošla u polufinale sa 23:20!

U polufinalu je zaustavila Katarina Zajec (Hrvatska) sa 2:0 (93:97, 101:107).

- Presrećna sam zbog medalje. Najteži meč je bio protiv Zajec, malo sam se i opustila i izgubila sam u mnogome i zbog svojih grešaka – rekla je Vesna Boškov koja je prošle godine osvojila kadetsko pojedinačno srebro i ekipnu brontu na SP u Zalaegersegu.- Ne bojim se „zlatnih kugli“, volim da ih igram. Protiv Janeve sma odigrala sedam – po tri za meč i jednu za pobedu u setu i sve se dobro zabršilo.

Selektoru Julijana Vukadinović je, kao je slikovito opisala, htelo srce da stane dok je sekundirala Vesni Boškov:

-Dotuklo me je kada je rekla da voli „zlatne kugle“. Samo što se nisam srušila! Ona je inače rođena za ovu disciplinu. Upozoravala sam je na Hrvaticu koja ima razoran hitac iako se nekima čini da kugla jedva stigne do čunjeva. Njoj je palo mnogo „devetki“ i sa njima je „uništila“ Vesnu Boškov

Zlato je pripalo Natali Topicovoj (Češka), srebro Katarini Zajec (Hrvatska), dve bronze Vesni Boškov (Srbija) i Sini Bajze (Nemačka).

Srbija je imala još dve predstvnice u sprintu. Nina Kaćanski je u prvom kolu savladala Slovenku Anju Ulagu sa 2:0 (99:87 i 112:96) da bi je u drugom kolu zaustavila Katarina Zajec (Hrvatska) uz mnogo sreće na „zlatne kugle“. Bilo je 1:1 u setovima (94:89, 88:93). U tri dodatne kugle, Zajec je imala šest, sedam i šest čunjeva a Kaćanski pet, sedam i pet.

Kristina Ljubenković je izgubila od Francuskinje Margo Gibelin takođe na „zlatne kugle“. Posle 1:1 u setovima (83:100 i 111:90) Francuskinja je oborila devet, šest i sedam čunjeva, ukupno 22, Ljubenković tri, sedam i pet, ukupno 15.

- Čestitam osvajačima medalja, veliki doprinos uspehu dale su i devojke i sve smo bliži cilju da budemo najbolja nacija na juniorskom Šampionatu sveta – rekao je predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Zahvaljujem se još jednom Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj pomoći našim programima. Mnogo ulažemo u podmladak, imamo sjajne generacije koje su nas obradovale i ovim trofejima i napravile izvanrednu atmosferu pred najvažniji deo dvonedeljnog kuglaškog festivala u Brnu, pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta koji počinje u ponedeljak.

Pre omladinskog pojedinačnog i ekipnog Prvenstva sveta u Brnu je održan kadetski pojedinačni Svestki kup na kome je Alen Kujundžić osvojio pojedinačno zlato a sa Kristinom Ljubenković bronzu u miks paru. Srbija je bila druga nacija iza Češke a ispred Mađarske.

U nedelju 18. maja, u pojedinačnom finalu igraće od 8,30 Jovana Stantić i Ksenija Milosav a od 9,40 Maja Đukić.

Marko Antić i Alen Kujundžić izlaze na staze od 12 časova, a u atomskom bloku od 14,20 igraće čak trojica srpskih kuglaša Igo Kovačić, Radovan Vlajkov i Robert Ernješi koji zauzimaju prva tri mesta na listi finalista sa 697, 684 i 679 čunjeva i najozbiljniji su kandidati za sve tri medalje u kombinaciji!